U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Van horecakok naar zorgkok

8-8-2019
Samenwerking
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen
Bedrijfsrestaurants
Zorg aan huis

“Als ik de bewoners kan verrassen met een unieke bereiding of presentatie, dan is dat echt een geluksmoment”, aldus Rick Stadnik, kok bij De Scholtenhof. Bij deze zorgorganisatie in Oldenzaal is eten meer dan alleen maar smaak. Rick heeft veel ervaring in de horeca. Zo werkte hij eerder als kok bij diverse horecagelegenheden, waaronder Hotel Restaurant Zee van Tijd op Ameland en restaurant De Pastorie in Ootmarsum. De Scholtenhof heeft circa 99 bewoners en meer dan de helft komt elke dag tussen de middag eten in het restaurant.

Paragraph image
Hoe anders is het om te koken in de zorg?


“Koken in de zorg is totaal anders dan koken in de horeca. Je kunt het niet met elkaar vergelijken. Ten eerste zijn de werktijden natuurlijk heel verschillend. Een groot voordeel van koken in de zorg zijn de regelmatige tijden. Ik begin nu om 08:00 uur ’s ochtends en mijn werkdag is om circa 15:00 uur afgelopen. In de horeca begon ik vaak om 11:00 uur en de eindtijd wist ik vaak niet. Dit kon nog wel eens nachtwerk worden.

 

Ook is de kookwijze heel anders. Wij koken bij De Scholtenhof met de producten en maaltijden van Huuskes en moeten rekening houden met eventuele dieetwensen of allergieën. Geen bewoner is hetzelfde. Het is aan ons de taak om een ‘eigen touch’ te geven aan de gerechten en ze op een zo’n mooi mogelijke manier te presenteren voor de extra (smaak)beleving. Gelukkig weet ik door mijn jarenlange ervaring als chef-kok in de horeca wel hoe ik de mensen kan verrassen.”

 

De creativiteit zit ‘m in de kleine dingen. Denk bijvoorbeeld aan een andere bereidingswijze of de presentatie van de maaltijden. Niet alleen de smaak van het eten is belangrijk, ook de opmaak van het bord is een onmisbaar onderdeel van de culinaire beleving. Als wij bijvoorbeeld stamppot andijvie serveren, gebruiken we een kookvorm zodat de stamppot zo netjes mogelijk op bord komt. Daarbij trancheren (snijden) we vlees in mooie, gelijke stukken. Ons streven is dat de bewoners het eten ervaren als uit eten gaan in eigen huis.”

“De band die je opbouwt met bewoners is echt geweldig.”
Rick Stadnik, Kok bij Zorgfederatie Oldenzaal
Wat vind je zo leuk aan het werken als kok in de zorg?


Je krijg hier enorm veel waardering voor je werk. De bewoners zijn heel enthousiast en we krijgen dan ook veel complimenten. Daarnaast merken we dat er beter gegeten wordt. Hoe mooi is dat! Ook de band die je opbouwt met bewoners is echt geweldig.”