NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Aan tafel bij Omring

18-3-2024
Nieuws
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen
Bedrijfsrestaurants

Duurzaamheid is inmiddels een bekend thema in de maatschappij, maar zeker ook in de zorgsector. Te denken aan plantaardige alternatieven en rookvrije zorginstellingen en ziekenhuizen. Ook voor zorgorganisatie Omring staan de duurzaamheidsdoelen hoog op het lijstje. Wij mochten bij hen aan tafel om meer te weten te komen over hoe zij deze duurzaamheidsdoelen doorvertalen op het gebied van eten en drinken in de zorg.

Paragraph image

Minder voedsel verspillen met de Verspillingsmeter

Ruim 2,5 jaar geleden is Ailin Haijer bij Omring gekomen om alle duurzaamheidsdoelen te integreren in de West-Friese organisatie. Zij vertelt: “Met betrekking tot onze doelen op gebied van eten en drinken hebben we onszelf de vragen gesteld hoe we onze medewerkers én bewoners vitaler en gezonder kunnen maken en hoe we duurzamer kunnen inkopen. Daarvoor hebben we de hele keten bekeken. Wat kopen we in, hoe worden die producten gebruikt en wat gooien we daarvan weg?”
 

Slimme (m)eetbox
Om grip te krijgen op voedselverspilling is Omring met Huuskes in gesprek gegaan om een nulmeting te realiseren. “Onder begeleiding van Huuskes hebben we op vier locaties de Huuskes Verspillingsmeter ingezet en van de uitkomst zijn we best geschrokken” vertelt Nico Pasterman, culinaire inspirator bij Omring. “Maar liefst 25% tot 30% van ons voedsel werd weggegooid. Maar er is ook begrip voor deze hoge cijfers. Het is natuurlijk anders dan thuis, waar je nog een keer ruikt of iets goed is en het product gebruikt. Op de afdelingen hebben we te maken met strenge wetgeving, want over de datum betekent weggooien.”

Naar aanleiding van dit traject heeft Omring als doel gesteld om het percentage verspilling terug te dringen naar 15%. Dat klinkt misschien ambitieus, maar dat willen ze ook zijn. Ailin vertelt: “We hebben daarom de ‘slimme (m)eetbox’ geïntroduceerd binnen onze organisatie. In deze box zit een weegschaal, bakjes, meetlijsten en een folder met uitleg hoe ze de verspilling kunnen meten. Zo wegen ze twee weken lang alle maaltijden voor de tijd af en meten ze na het eetmoment hoeveel er weggegooid wordt. De box wordt vervolgens doorgegeven aan de volgende afdeling en ‘reist’ zo langs alle 135 woongroepen én 11 grootkeukens om bewustzijn te creëren en verspilling terug te dringen. We zien ook echt dat de woongroepen enthousiast zijn om de verspilling terug te dringen na het gebruik van de ‘slimme (m)eetbox” sluit af. 

“Omring hoopt voorbeeld te zijn voor langdurige zorg op gebied van duurzaamheid.”
Ailin Haijer, programmamanager MVO
Paragraph image

Minder CO2-uitstoot door andere route indeling

Naast dat we kijken naar het eten en drinken dat we inkopen, moet er ook gekeken worden naar wáár we het inkopen en welke weg het heeft aflegt” begint Maarten van Dijk, adviseur facilitair bij Omring. “Maar ook het logistieke proces is belangrijk. Samen met Huuskes zijn we kritisch gaan kijken naar de routes en levermomenten binnen Omring. 


We kwamen tot de conclusie dat niet alles even logisch ingedeeld was. Voor onze locaties hebben we ooit de leverdagen bepaald en jarenlang leverde Huuskes keurig op de gewenste dagen de bestellingen af. Daardoor kwam het voor dat een bepaalde locatie op dinsdag geleverd kreeg en de locatie ernaast op woensdag, niet heel duurzaam dus. Het was voor zowel ons als voor Huuskes even een gepuzzel. Het is namelijk wel even wennen voor de woongroepen die opeens een andere leverdag toegewezen krijgen, maar we zijn blij dat Huuskes met ons heeft meegedacht en hebben de routes en leverdagen kunnen aanpassen. Hierdoor rijdt Huuskes straks nog maar drie keer per week een route via onze locaties die efficiënter is en daarmee ook nog eens kilometers bespaart. Dat levert ons beide een win-win op: Minder CO2-uitstoot tijdens onze leveringen en Huuskes is minder tijd kwijt aan de efficiënte routes.” 

 

“Minder CO2-uitstoot voor onze leveringen en een efficiëntere routekeuze zorgen voor een win-win situatie.”
Maarten, Facilitair adviseur
Paragraph image

Het groen(st)e verpleeghuis

Met de nieuwbouw van een locatie op Texel, die in 2025 opgeleverd wordt, hoopt Omring hét voorbeeld te worden voor de langdurige zorg. “Een van onze locaties op Texel moest vervangen worden” vertelt Ailin. “Dit was voor ons hét moment om al onze duurzame ambities en dromen op een fysieke plek tot uiting te laten komen. Als voorbeeld voor onszelf, maar ook voor andere organisaties in de langdurige zorg. We willen uitstralen dat het mogelijk is om groots te dromen en zodoende ontstond het concept voor ‘het groene verpleeghuis’. 


Maarten vult aan: “Het is een gebouw waarin we met alles proberen rekening te houden. Het gebouw moet niet alleen energieneutraal zijn, maar ook een fijne werkplek zijn in een prettige woonomgeving. Zo heeft het ontwerp een prachtige binnentuin en een duindak zodat de bewoners en medewerkers de natuur dichtbij hebben. Ook is het gebouw zo ontworpen dat waar je ook bent, je altijd naar buiten kan kijken en niet in een doodlopende gang loopt. Dit klinkt misschien als iets kleins, maar is zo belangrijk voor het welzijn van de bewoners. En dat vind ik misschien nog wel het mooiste aan dit project; de duurzame keuzes die we maken hebben niet alleen een positief effect op het klimaat, maar misschien nog wel het meest op onze mensen.”