Eten draait om veel meer dan alleen eten. Het draait om samen zijn, gezelligheid en verhalen delen. Elke uitgave van dit magazine gaan we aan tafel bij een woongroep. Een kijkje in de keuken. Dit keer zijn we op bezoek bij De Marke van ViVa! Zorggroep in het Noord-Hollandse Bergen. Hoe zorgen zij voor smakelijke geluksmomentjes?

Vers en vanaf de basis
Een rood pepertje, niet te grote porties en een mooie presentatie. Grote kans dat ouderen hun bord leeg eten. Het zijn slechts enkele tips van Michel Rekers, kok bij woonzorgcentrum De Marke.
De Marke is een kleinschalig woon- en zorgcentrum voor ouderen. Lekker en gezond eten staat hier hoog in het vaandel. Zo wordt er hier elke dag vers gekookt door Michel en zijn keukenteam. De bewoners kunnen elke dag zelf kiezen uit twee menu’s. Ze eten op hun kamer, op de woongroep of in het sfeervolle restaurant. Afhankelijk van wat zij zelf willen.
Michel is al ruim 27 jaar kok bij De Marke en het is zijn missie om de bewoners uitsluitend verse maaltijden voor te schotelen. “Naast dat het eten gezond moet zijn – niet zoveel zout, suiker enzovoorts -, moet het eten ook vooral lekker zijn”, vertelt Michel. “De meeste bewoners komen hier pas te wonen als ze een steeds zwaardere zorgvraag hebben, dus het eten is vaak het hoogtepunt van de dag.”
Ook vind hij het belangrijk om traditionele recepten vanaf de basis te bereiden. “Aardappelpuree maak je van gekookte aardappelen, melk, boter en een beetje nootmuskaat. En niet uit een zakje.” Michel wil ook andere zorgorganisaties triggeren om weer lekker vers te gaan koken, en dat het niet altijd zo moeilijk hoeft te zijn als men denkt. “Gelukkig zien steeds meer zorgorganisaties opnieuw de voordelen van vers koken in.”

Herinneringen ophalen
Het mag duidelijk zijn dat de bewoners van De Marke maar boffen met een keukenteam die alles vers bereidt. “Eten en drinken is bij ouderen niet altijd eenvoudig, maar de uitdaging maakt het werk extra dankbaar. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met verandering in smaak, reuk, zicht, slikvermogen en ziektes”, legt Michel uit.
Om ervoor te zorgen dat bewoners toch genoeg eten en drinken heeft hij een paar handige tips. “De twee belangrijkste elementen voor een betere smaakbeleving zijn smaakversterkers en geur. Zo gebruik ik graag smaakversterkers zoals gember, knoflook of voor de liefhebbers een rood pepertje. De zintuigen worden dan geprikkeld. Ook bij zoete gerechten, zoals gebakken appeltjes, kun je de smaak versterken door bijvoorbeeld kaneel toe te voegen. Tevens brengt dit een heerlijke geur met zich mee. En de geur van eten is sterk verbonden aan herinneringen. Zo brengt de geur van appel en kaneel waarschijnlijk herinneringen van een lekker stukje appeltaart naar boven.”

Life cooking
Michel probeert de bewoners van De Marke ook enthousiast te maken over eten en drinken door live in het restaurant te koken. ’s Ochtends eieren bakken of lekkere verse pannenkoeken. De geur verspreid zich dan door het restaurant, heerlijk!”
Een ander belangrijk onderdeel van de smaakbeleving is de presentatie. “Mijn grootste tip: niet te grote porties. Bewoners kunnen beter om iets extra’s vragen, dan dat ze de helft moeten laten staan” vertelt Michel. “Ook is herkenning zo belangrijk. Bij ons is vrijdag altijd visdag en op maandag serveren we in de winter altijd stamppot. Daarnaast hebben we diverse themadagen, zo houden we de beleving rondom eten en drinken zo leuk mogelijk.”
Het vers bereiden van de maaltijden wordt door de bewoners in ieder geval enorm gewaardeerd. “We mogen elke dag zelf kiezen wat we willen eten en het smaakt altijd zeer goed” vertelt mevrouw van der Boon. Ook zijn de tafels altijd mooi gedekt, het is net een sterrenrestaurant.” Zij was vroeger altijd vrijwilliger bij De Marke en woont hier nu een aantal jaren. Ze grapt: “Het eten was hier destijds al zo lekker, ik was hier toen al niet meer weg te slaan. Daarom ben ik hier maar gaan wonen.”
Er wordt gelachen aan tafel en genoten van het eten. De smaakbeleving bij de Marke? Dat zit wel goed.