In de multiculturele wijk Transvaal staat een van de woonlocaties van WoonZorgcentra Haaglanden. Een bijzondere plek en dat ervaar je direct als de schuifdeuren voor je worden geopend. De bewoners van de wijk Transvaal zijn een mix van allerlei etniciteiten, 90% van de bewoners is van allochtone afkomst. In deze wijk staat woonzorglocatie WZH Transvaal met een hele bijzondere en vooral lekkere keuken, wij mochten op bezoek.

Specifieke cultuur
Het bijzondere aan WZH Transvaal is de specifieke cultuur. De Surinaams-Hindoestaanse cultuur bruist door de hele locatie. De locatie is aangepast op de cultuur. Denk hierbij aan de aankleding, maar ook de Surinaams-Hindoestaanse feestdagen die groots worden gevierd. En laat het in de Surinaamse cultuur nou draaien om eten en drinken. De Surinaamse keuken is zeer gevarieerd, doordat er zoveel verschillende etnische groepen invloed hebben gehad. Eenmaal binnen bij WZH Transvaal komen dan ook de hele dag de geuren van het eten je tegemoet. Of je nou langs een van de kleinschalige woonlocaties loopt of beneden in het ontmoetingscentrum waar de bewoners uit de wijk dagelijks aan tafel kunnen schuiven.
En daar is niets over gelogen. Wij worden hartelijk ontvangen door Indri Saas, eerste medewerker eten en drinken bij WZH. De kruidige geuren komen je tegemoet, het ruikt er heerlijk! Maar het is nog geen tijd om aan tafel te gaan. Dus we gaan eerst in gesprek. Indri vertelt dat ze samen met Roxanne van Heijst teamleider facilitaire zaken en welzijn, dagelijks bezig zijn om het eten & drinken verder te professionaliseren.

Hoge verwachtingen
“De verwachtingen liggen hoog bij de bewoners van Transvaal. Ze verwachten elke dag een verse Surinaamse maaltijd, het liefst met Surinaamse groenten. Ik ben bezig met kookworkshops voor collega’s en samen met Roxanne maken we een kookboek met Surinaamse recepten van bewoners en bezoekers, zo proberen we het niveau van het eten en drinken hoger te krijgen, want niet elke medewerker is thuis in de Surinaamse keuken."

De veilige weg
Er zijn nogal wat uitdagingen, niet alleen op personeelsgebied, maar ook de financiële haalbaarheid en veiligheid omtrent eten en drinken. “Onze bewoners en bezoekers eten het liefst echt Surinaamse groenten, zoals amsoi en klaroen, alleen de prijs is vaak meer dan het driedubbele van Hollandse (seizoens)groenten. Daarnaast werd dit ook vaak geleverd door een buurtwinkeltje. We kunnen dan de veiligheid en kwaliteit niet borgen. Nu zijn we veel in gesprek met Huuskes, die voldoet aan alle regels en richtlijnen en hebben we de eerste stappen gezet. Natuurlijk is niet alles mogelijk, maar veiligheid en hygiëne is voor WZH heel belangrijk, we moeten via HACCP regels werken en met lekkere kruiden kunnen we ook van bloemkool, courgette en paksoi heerlijke Surinaamse gerechten maken.”
Indri en Roxanne zijn druk met het verzamelen van recepten voor het kookboek dat ze willen maken. Roxanne: “En we zijn nog bezig met een belevingstuin. Hierbij worden items vanuit Suriname in onze tuin geplaatst. Hierdoor worden bewoners geprikkeld met fijne herinneringen van vroeger. Daarnaast lopen er meerdere projecten om verbinding te krijgen in de wijk. Denk aan basisscholen die een activiteit met onze bewoners gaan doen.”

Een bordje daal
Firoz loopt langs, één van de vrijwilligers van WZH, die vandaag helpt in de keuken. We mogen even in de pannen kijken. Samen met Malti heeft hij voor circa 50 bezoekers gekookt. Vandaag is het Surinaamse daal, op basis van gele erwten. Bij de daal wordt een groentemix van Chinese bladgroente (choi sam) en gebakken vis geserveerd. “Rund en varkensvlees staan hier nooit op het menu.”, aldus Indri.
Iedereen gaat aan tafel en wij lopen door naar boven, naar één van de kleinschalige keukens. Kwaku is de okra aan het snijden en één van de bewoners schilt aroei, een Surinaamse knol. “Omdat eten en drinken zo belangrijk is in deze cultuur is het heel belangrijk om onze bewoners er bij te betrekken. Het klaarmaken van de soep voor vanavond is dan ook een leuke activiteit voor overdag. Dit soort momenten zijn ook heel fijn om wat feedback te ontvangen, dat is natuurlijk altijd welkom. Er staan in de herfst weer meerdere feestdagen op de agenda en dan is het heel fijn om wat input van bewoners te krijgen. Onze collega’s, maar ook wij van het facilitaire team zijn toegankelijker geworden. We streven naar kwaliteit en willen blijven verbeteren. Daar zijn we trots op.”