Het nieuwe jaar is inmiddels van start gegaan en dit betekent dat er op ons bord weer het één en ander zal veranderen. Ook in de zorg. Maar wat worden de foodtrends van 2020? Oftewel: wat gaan we eten en drinken dit jaar? We zetten de belangrijkste voedingstrends in de zorg voor komend jaar op een rij.
Voedingstrends in de zorg
1. Slimme oplossingen voor voedselverspilling
De aandacht voor het verminderen van voedselverspilling zet door in 2020. Bij veel ziekenhuizen en zorginstellingen staat dit onderwerp hoog op de agenda, omdat jaarlijks ongeveer 40% van wat is ingekocht in de vuilnisbak belandt. Om verspilling tegen te gaan komen er in 2020 meer slimme apps en tools.
Huuskes Green Deal
Huuskes kan natuurlijk niet achterblijven en komt binnenkort met een volledig nieuw én eigen duurzaamheidsprogramma voor klanten: de Huuskes Green Deal. Het doel van dit programma is om samen de zorg- en ziekenhuissector alles op het gebied van eten en drinken te verduurzamen.
Middels een nieuwe e-learning ‘Duurzaam eten en drinken in de zorg’ en een eigen voedselverspillingsposter deelt Huuskes de kennis op het gebied van duurzaamheid en voedselverspilling.
2. Meer aandacht voor het sociale aspect
De komende jaren zal de focus nóg meer liggen op het sociale aspect van eten. Een lekkere maaltijd is meer dan het eten en drinken zelf. Het gaat om de beleving en gastvrijheid. Gezamenlijk eten, zorgen voor gezelligheid en een aantrekkelijke presentatie zijn aspecten die directe invloed hebben op de eetlust van cliënten en patiënten: ze eten meer en beter.
Tevens kan het waardevol zijn dat je mensen verrast. Geef een cliënt of patiënt die graag een boterham met kaas eet eens een boterham met jam. Wellicht roept zo’n verrassing wel ineens een prachtige herinnering op aan hoe hij of zij vroeger zelf jam maakte. Zo’n emotie is onbetaalbaar.

3. Wereldse smaken
Culinaire invloeden vanuit bijvoorbeeld het Midden-Oosten vinden al jaren hun weg naar het Westen, maar in 2020 zullen deze smakelijke invloeden een nóg belangrijkere rol spelen. Ook in de zorg. Cliënten en patiënten hebben diverse culturele achtergronden. En al die mensen hebben natuurlijk ook hun eigen eetgewoonten en wensen.
Om hier volledig op in te kunnen spelen is Huuskes in ontwikkeling met een multicultureel assortiment vriesverse maaltijden. Deze authentieke maaltijden uit vijf culturen zijn zeer smaakvol en worden Halal-gecertificeerd geproduceerd. Binnenkort geven we meer informatie hierover.
4. Vleesvervangers
Wellicht een beetje voorspelbaar, maar we kunnen er niet meer omheen; minder vlees eten is de leus. Ook in 2020 zet die bewustwording voort en zoeken we naar waardige vleesvervangers als alternatief voor een stukje vlees.
5. Plantaardig, lokaal en seizoensgebonden
De aandacht voor het milieu en klimaat zorgt er volgens de trendwatchers voor dat we meer transparantie willen over ons eten. Waar komt het vandaan? Wat zit erin en hoe milieuvriendelijk is het? Trendwatchers voorzien dat we in 2020 vaker plantaardig (vegetarisch of veganistisch) en vaker lokale en seizoensgebonden producten gaan eten.
Bronnen:
www. voedingscentrum.nl
www.voedingindezorg.nl