NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Een kijkje achter de schermen bij de afdeling krattenwas

23-9-2024
Nieuws
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen
Bedrijfsrestaurants

Het rode kratje hoort al bijna 70 jaar bij Huuskes. Daar waar alle boodschappen en maaltijden in geleverd worden. En dat kratje moet schoon zijn, niet alleen om te voldoen aan de wet- en regelgeving, maar ook voor de voedselveiligheid. Onder andere om (kruis)besmettingen te voorkomen. Een vaak onzichtbare afdeling: onze krattenwas, maar in het hele proces een hele belangrijke schakel.

Paragraph image

Een nieuwe installatie

In 2021 kon Frank Hagmolen of ten Have, chef technische dienst bij Huuskes, aan de slag met de aanschaf van een nieuwe krattenwasinstallatie. Deze moest én efficiënter en energiezuiniger, maar wel voldoen aan de hoge eisen die we aan ons rode kratje stellen. Een mooie uitdaging! Inmiddels draait de nieuwe krattenwasinstallatie bijna twee jaar. We nemen je mee met de reis van het rode kratje en deze innovatieve afdeling.  

Paragraph image

De route van ons kratje

De krattenwasafdeling bevindt zich in het logistiek centrum van Huuskes. Hier kan er voor een duidelijke scheiding tussen de vuile en schone kratten worden gezorgd. Schone kratten mogen namelijk absoluut niet in aanraking komen met de vuile exemplaren. De route van het kratje is dus heel belangrijk.

 

Frank vertelt: “De chauffeur neemt de vieze kratten mee van de klant, vervolgens worden deze in het logistiek centrum op een pallet gepakt. De pallets met vieze kratten komen in de ene ruimte binnen en worden hier handmatig op de opzetbanen gezet en gaan vervolgens met een speciaal liftsysteem van opeenvolgende cabines (een paternosterlift) naar de wasstraat. In het verleden moesten we ze nog selecteren op maat, maar dat hoeft met deze machine niet meer. Deze krattenwasinstallatie wast 4000 kratten per uur.”

 

Alle losse onderdelen worden zoveel mogelijk uit het kratje gehaald, voordat deze op de band wordt geplaatst. Daarna gaat het proces volledig geautomatiseerd. De installatie draait het kratje en alle losse onderdelen worden er nog verder ‘uitgeschud’. Vanuit de begane grond gaan ze naar boven, waar ze vervolgens worden gereinigd in een afgesloten ruimte, onder andere vanwege het lawaai. Dan gaan ze verder op reis naar de volgende ruimte waar alle kratten weer op maat, wederom volledig automatisch, worden gesorteerd en op pallets worden gepakt. De pallets met schone kratten kunnen vervolgens naar de juiste afdelingen.

Paragraph image

Slim gebruik van water

Voor het schoonmaken van de kratten wordt warm water gebruikt. Door onder andere de aanschaf van een tegenstroomapparaat (TSA) wordt het water al voorverwarmd en de warmtepompen verwarmen het tot de gewenste naspoeltemperatuur van 70°C. De warmtepompen halen hun warmte onder andere weer uit de restwarmte van de koelinstallaties op het logistiek centrum.

Frank vertelt: “Ook het warme afvalwater wordt opnieuw gebruikt. Hierin bevindt zich nog een grote hoeveelheid energie, zonde om dit direct in het riool te laten lopen. De warmteterugwininstallatie haalt de energie uit het warme afvalwater en wordt samen met de TSA ingezet om koud water weer te verwarmen. Zo proberen we een duurzame cirkel te maken en water slim te gebruiken.”