Zolang Wim Sprakel, Bestuurslid Voedselverwerving bij de Voedselbank Enschede-Haaksbergen, zich kan herinneren werkt Huuskes met hen samen en staan er iedere week producten voor de Voedselbank klaar. “Een trouwe donateur”, zoals hij zegt. “Deze samenwerking hebben we nu verder kunnen optimaliseren, zodat we 2021 met een gezonde start kunnen beginnen!”

Dezelfde taal
De Stichting Voedselbank Enschede-Haaksbergen biedt gratis voedselpakketten aan circa 500 huishoudens per week, dat zijn ongeveer 1250 personen. “Voor het verstrekken van de pakketten werken wij samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren” vertelt Wim Sprakel. “Samen zorgen we ervoor dat armoede wordt bestreden en gaan we voedselverspilling tegen.”

Iedereen is verplicht om het pakket op vrijdag op te halen. Donderdag staat de Voedselbank Enschede-Haaksbergen op de stoep bij Huuskes om producten op te halen die ‘over’ zijn. Dit zijn producten met bijvoorbeeld een korte houdbaarheidsdatum. Huuskes kan deze producten niet aan klanten leveren, aangezien zij een langere houdbaarheid aan klanten garanderen. De producten mogen niet beschadigd of opengemaakt zijn. Wim: “We zijn heel erg blij met de samenwerking met Huuskes. Ik ben al ruim zeven jaar werkzaam bij de Voedselbank Enschede-Haaksbergen en als aanspreekpunt van leveranciers heb ik veel contact met Marco Hagmolen of ten Have, productieleider bij Huuskes. Als er bijvoorbeeld iets extra’s over is, dan overleggen we even of wij het goed kunnen gebruiken. Huuskes produceert volgens de strengste kwaliteitsnormen en dat is voor ons heel belangrijk. Wij kunnen geen producten accepteren zonder ingrediëntendeclaratie bijvoorbeeld. Huuskes begrijpt dat, we spreken dezelfde taal.”

Nieuwe relaties
Al voor het coronavirus is er veel voor de Voedselbanken in Nederland veranderd. Retailers gingen steeds strikter inkopen en producten met een korte houdbaarheid werden voor actieprijzen aangeboden. Dit betekende dat de traditionele toeleveranciers steeds minder doneren aan de Voedselbanken. Zo wordt er al lange tijd in heel Nederland naar nieuwe leveranciers gezocht. “Het coronavirus heeft ook bij de Voedselbank Enschede-Haaksbergen veel invloed”, vertelt Wim. “Hoe gek het ook klinkt, maar het heeft ook wel een positieve invloed tot nu toe gehad. We hebben door corona heel veel nieuwe contacten gekregen. De leveranciers aan de horeca, de ‘groothandels’, meldden zich bij ons. Zij hadden veel minder afzet, maar hun magazijnen lagen vol producten met een houdbaarheidsdatum. Hierdoor zijn er mooie nieuwe relaties ontstaan.”

Wekelijks groente & fruit
Huuskes heeft sinds vorig jaar de samenwerking met de Voedselbank Enschede-Haaksbergen verder geoptimaliseerd. Wim vertelt: “Doordat we van de supermarkten steeds minder producten geleverd kregen, hadden we regelmatig tekort aan gezonde producten. Huuskes maakt veel gebruik van dagverse producten en hierdoor hebben we samen gekeken hoe we elkaar konden versterken. Iedere week kunnen we nu vijftien tot twintig dozen met verse groente en fruit ophalen. Daarnaast biedt Huuskes ons de mogelijkheid om tegen inkoopprijs extra producten in te kopen. Zodoende maken we ook gebruik van hun inkoopvoordeel. Alles moet natuurlijk zo goedkoop mogelijk en Huuskes werkt daar heel prettig aan mee.”
Claudio Boscu, directeur van Huuskes, is blij met deze ontwikkelingen. “Dit soort samenwerkingen willen we graag blijven voortzetten. Het doneren van voedsel is voor ons een mooie manier om iets terug te doen voor de maatschappij. Dat doen we met voedsel dat we speciaal voor de Voedselbank Enschede-Haaksbergen inkopen, zoals het verse fruit en groente. Maar ook door producten die wij niet meer kunnen verkopen te doneren, bijvoorbeeld DKW of diepvriesproducten met een houdbaarheid korter dan drie maanden. Dit zijn prima producten die anders weggegooid zouden worden. Door deze te doneren aan de Voedselbank Enschede-Haaksbergen, gaan we dus ook voedselverspilling tegen. Iedereen moet kunnen genieten van een lekkere en gezonde maaltijd. Dat wij daar nu nog beter aan bij kunnen dragen, is iets om trots op te zijn en doen we met heel veel plezier.”

Doneer één euro
Wim vindt het belangrijk om een hoge kwaliteit van de voedselpakketten te waarborgen en is steeds op zoek naar vernieuwingen. Één van die vernieuwingen is onder andere de ‘één euro scancode’. Wim legt uit: “Elk jaar in de maand december helpen extra vrijwilligers ons met het inzamelen van lang houdbaar etenswaren. Dit doen zij normaal gesproken door bij diverse supermarkten inzamelacties te organiseren. In verband met de coronamaatregelen kon dat afgelopen jaar helaas niet. Daarom hebben we in december 2020 bij diverse supermarkten in Enschede en Haaksbergen een actie georganiseerd waarbij klanten tijdens het afrekenen van hun boodschappen een code konden scannen en zo één euro extra betaalden. Deze euro kwam volledig ten goede van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen. De actie was een groot succes, er werd maar liefst 25.000 euro opgehaald. Fantastisch!”
Deze actie gaf tevens de Voedselbank de mogelijkheid om iets te doen wat ze normaal nooit doen: zelf boodschappen inkopen. Wim: “We hebben bij de supermarkten die meededen aan de actie veel houdbare producten gekocht, zoals pasta en rijst. We konden nu echt kiezen wat we onze cliënten willen aanbieden. We vinden het met name heel belangrijk dat de voedselpakketten gezond zijn.
De mensen die gebruik maken van onze voedselpakketten hebben soms maar 70 euro ‘leefgeld’ per week. Hier moeten studieboeken, kleding, maar ook de wekelijkse boodschappen van gekocht worden. Onze voedselpakketten bieden voor circa drie maaltijden per week de ingrediënten. De overige maaltijden moeten ze zelf kopen. Dat geeft de mensen een stukje verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. We kunnen ze ‘maar’ drie jaar van onze diensten gebruik laten maken. Dat proberen we onder andere op deze manier te stimuleren.”
Positief vooruit kijken
De Voedselbanken in Nederland hebben niemand op de loonlijst, zij werken alleen met vrijwilligers. Door het virus kwamen er veel mensen thuis te zitten en gelukkig hebben zich hierdoor ook veel nieuwe vrijwilligers gemeld. “Die hebben we hard nodig, want ook een deel van onze vrijwilligers vallen onder de risicogroep en wilden liever even niet helpen. We hebben door deze nieuwe vrijwilligers gelukkig onze diensten kunnen voortzetten. We blijven positief vooruit kijken. We hopen natuurlijk dat minder mensen van onze diensten gebruik moeten maken. Tot die tijd willen we in ieder geval iedereen een gezond en voedzaam pakket kunnen geven, daar zijn we leveranciers als Huuskes heel erg dankbaar voor!”