NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Huuskes kiest voor nieuwe energiezuinige krattenwasinstallatie

25-1-2022
Nieuws
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen

Meer gereinigde en gedesinfecteerde kratten per uur, maar minder CO2-uitstoot. Een win-win situatie voor Huuskes dankzij de nieuwe energiezuinige krattenwasinstallatie. Goede hygiëne is essentieel in de voedselbranche en schone kratten zijn voor Huuskes een absolute must. Niet alleen om te voldoen aan wet- en regelgeving en de voedselveiligheid te waarborgen, maar ook om onder andere (kruis)besmetting te voorkomen.

Paragraph image
Energiezuinig en efficiënt

Door de enorme groei ontstond ruimtegebrek en was een groter systeem noodzakelijk. Maar wel een die energiezuiniger en efficiënter is. Daarbij heeft Huuskes als doel 50% meer kratten te wassen dan voorheen. Voor Frank Hagmolen als Chef Technische Dienst bij Huuskes een mooie uitdaging.

 

Logistiek proces

De nieuwe krattenwasinstallatie bevindt zich in het logistiek centrum van Huuskes. Dit pand op het Transportcentrum in Enschede biedt veel ruimte en hier kan er voor een duidelijke scheiding tussen de vuile en schone kratten worden gezorgd. Schone kratten mogen namelijk absoluut niet in aanraking komen met de vuile exemplaren. Een goede inrichting van het logistieke wasproces is daarom heel belangrijk.


Frank vertelt: “Onze vieze kratten komen in de ene ruimte binnen op pallets, worden hier handmatig op de opzetbanen gezet en gaan vervolgens met een speciaal liftsysteem van opeenvolgende cabines (een paternosterlift) naar de wasstraat. Door de uitbereiding van de transportbanen kunnen de routes efficiënter ingedeeld worden en hoeven ze niet meer zoals voorheen op formaat gesorteerd te worden. Uiteindelijk moet dit leiden tot een besparing in uren en dat is in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt erg waardevol.”

“De nieuwe krattenwasinstallatie wast 4000 kratten per uur.”
Huuskes
Paragraph image
Duurzaamheid als primair uitgangspunt

Bij het kiezen van een nieuwe krattenwasinstallatie was duurzaamheid een primair uitgangspunt. Frank vertelt:“We wilden een energiebesparend all eletric installatie realiseren met een zo laag mogelijk energieverbruik. Hiervoor is een grote hoeveelheid warm tapwater nodig. Om deze op een zo energiezuinige manier op te wekken zijn er een aantal componenten geplaatst, waaronder een tegenstroomapparaat (TSA) die zorgt voor de volledige voorverwarming van het tapwater ten behoeve van de krattenwas en  twee boosterwarmtepompen die voor de naverwarming zorgen. De warmtepompen halen hun bronvermogen uit de restwarmte van de koelinstallatie en kunnen hiermee het tapwater naverwarmen tot de gewenste naspoeltemperatuur van 70°C.”

 

Warmteterugwinning uit afvalwater

Ook de warmte uit het afvalwater wordt hergebruikt. Frank legt uit: “Te vaak wordt warm afvalwater, waarin zich nog een grote hoeveelheid energie bevindt, onbenut weggespoeld in het riool. Om de toegevoegde energie terug te winnen uit het afvalwater is een warmteterugwininstallatie geplaatst. Hierbij wordt het koude tapwater voordat het TSA bereikt reeds voorverwarmd via het afvalwater tot zo’n 34°C.”

Deze duurzame uitvoering is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de Provincie Overijssel.