Huuskes staat voor goed eten en drinken. Maar in de hedendaagse praktijk komt er heel wat meer bij kijken dan alleen het produceren en leveren van maaltijden. Met name in de zorg worden de eisen steeds complexer, vertelt Harrian van den Akker, teamleider projectmanagement van Huuskes.

Harrian kwam in 2010 bij Huuskes in dienst als projectmanager. Hij had tot dat moment 22 jaar bij facilitaire diensten van zorgorganisaties gewerkt en kent de zorgwereld dus letterlijk van binnen en buiten. Ook Huuskes was hem bij zijn indiensttreding zeker niet vreemd, want van 2006 tot 2010 was hij er zelf klant, namens Zorggroep Elde in Boxtel. Bij die voormalige werkgever heerste een vooruitstrevend klimaat. “Er speelden thema’s die toen best vernieuwend waren, zoals ‘niet denken in potten en pannen maar denken in aandacht’. Bij die benadering voelde ik me goed thuis. Ik heb dat ook echt wel meegenomen naar Huuskes.”
Meer dan brandjes blussen
Harrian legt uit dat hij en zijn team van projectmanagers bij Huuskes zich in grote lijnen richten op drie activiteiten. “Als projectmanager ben je natuurlijk betrokken bij interne vraagstukken die spelen bij bestaande klanten. Je helpt die klanten invulling te geven aan een andere visie op eten en drinken. Daarnaast word je ingezet voor het opstarten van nieuwe klanten. Een derde rol die je speelt is die van troubleshooter: het efficiënt oplossen van onverwachte problemen. Dat hoort er natuurlijk bij, maar projectmanagement moet wel veel meer zijn dan ad hoc brandjes blussen. Het is in de eerste plaats een kwestie van je tijd optimaal benutten. Je moet niet alleen dingen goed doen, maar vooral de goede dingen goed doen.”

Van vijf naar honderden
De veranderingen in de huidige zorg hebben nadrukkelijk consequenties voor de manier waarop Harrian en zijn projectmanagers invulling geven aan hun taken. “Natuurlijk hebben wij een groot aantal ziekenhuizen en andere grote instellingen als klant. Maar we werken ook voor organisaties die zich steeds meer gaan richten op kleinschalige zorg, en daarbij kiezen voor zelfsturing c.q. zelfregulering. In het verleden hadden wij bij zo’n organisatie maximaal vijf contactpersonen. Tegenwoordig praten we met honderden. Het ene moment zit je met een facilitair manager aan tafel, het volgende moment met een zorgverlener. Die differentiatie − verschillende meningen, verschillende belangen − is iets waar we als Huuskes steeds scherper op moeten inspelen.
In deze tijd moeten wij als leverancier een andere competentie bieden. Onze bestelapp Eten & Zo is is al een geweldige concrete stap in die richting. Deze app werkt uitstekend, mede doordat we bij de ontwikkeling uitvoerig met zorgorganisaties hebben gesproken over hoe zo’n app eruit zou moeten zien.”
Meepraten over alles
Naast het feit dat projectmanagers met meerdere mensen binnen zorgorganisaties te maken hebben, leggen de primaire contactpersonen steeds meer verantwoordelijkheden en taken bij Huuskes neer, constateert Harrian. “En op dat moment is het nog eens een extra voordeel als je de zorg van binnen kent. Wij hebben geen moeite met andere rollen, we voeren bijvoorbeeld ook gesprekken met cliëntenraden.
Het is geen toeval dat Huuskes steeds vaker nieuwe medewerkers aanneemt die rechtstreeks uit de zorg komen. We willen kunnen meepraten, op alle niveaus en over alle onderwerpen, hoe weinig ze op het eerste gezicht ook met eten en drinken te maken hebben. Klanten herkennen dat. Dat zien we ook terug in de beoordelingen van onze opstarts. Daar scoren we hoog op. Ik ben er trots op dat Huuskes die aandacht aan zijn klanten wil besteden. Mijn team en ik zetten ons ook graag in om die manier van denken en werken mee naar binnen te nemen in onze eigen organisatie.”