NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Nieuwe salades en rauwkosten: slim, duurzaam én smaakvol

22-2-2023
Nieuws
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen
Bedrijfsrestaurants
Zorg aan huis

Met ingang van 1 april 2023 lanceert Huuskes een compleet nieuwe lijn salades en rauwkosten in een geheel nieuwe, duurzame verpakking. Een project waar verschillende specialisten bij Huuskes lange tijd hard aan gewerkt hebben. Graag nemen we een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van deze nieuwe lijn en de nieuwe verpakking. We gaan hierover in gesprek met Marcel Hofmeijer, business manager operatie & innovatie en Niels Smienk, medewerker productontwikkeling bij Huuskes.

De ontwikkeling van een nieuwe lijn salades en rauwkosten stond al lange tijd op de planning. Marcel licht toe: “Het bestaande assortiment kende diverse verbeterpunten waar we mee aan de slag zijn gegaan. Het doel was om een uitgebalanceerd assortiment te creëren met een duidelijk(er) smaakprofiel.” Niels vult aan: “Ook hebben we verschillende sauzen verbeterd en is er gekozen voor een fijnere snit. Dit maakt de nieuwe lijn eigentijdser en zeer geschikt voor zowel klanten in de zorg als onze klanten in restaurants en catering.”

Paragraph image

Minder CO2-uitstoot en minder afval

Ook een van de vragen was: hoe kan Huuskes de salades en rauwkosten op een duurzamere manier verpakken? “De huidige half gastronorm verpakking werd gebruikt voor diverse gewichten, van 500 gram tot 2 kilo”, vertelt Marcel. “Dit betekent dat de verpakking bij 500 grammaar voor een kwart gevuld werd en dat je dus relatief veel lucht vervoert. Ook kregen we vanuit kleinschalige woongroepen regelmatig de opmerking dat de verpakkingen veel ruimte innamen in de koelkast. Dit wilden we graag oplossen.“

 

De nieuwe verpakking, een kartonnen bak met plastic inlay, is dan ook een stuk kleiner. “Dit zorgt er in eerste plaats voor dat we minder lucht vervoeren, waardoor we besparen op vervoersbewegingen en CO2-uitstoot.” vertelt Marcel. “Een ander belangrijk voordeel is de vermindering van het gebruik van verpakkingsmateriaal in z’n geheel. De nieuwe verpakking is een stuk lichter dan onze huidige bak. Deze gewichtsreductie zorgt ervoor dat er minder verpakkingsmateriaal nodig is. De overstap naar deze verpakking zorgt voor bijna 6.500 kilo minder afval op jaarbasis.”

“We zien dat plastic een grotere CO2 impact heeft dan karton. Om die reden wilden we graag een kartonnen verpakking.”
Marcel Hofmeijer, business manager operatie & innovatie

Paragraph image

Recyclebaar door slim design

Bij de nieuwe verpakking is gekozen voor een combinatie tussen karton en plastic. “We zien dat plastic een grotere CO2-impact heeft dan karton. Om die reden wilden we graag een kartonnen verpakking” licht Marcel toe. De dunne plastic inlay is noodzakelijk om de voedselveiligheid van het product te waarborgen. Daarentegen zorgt de combinatie van plastic met karton er normaal wel voor dat een verpakking niet te recyclen is. “Dit was wel onze voorwaarde” vertelt Marcel. “Door het slimme design van onze nieuwe verpakking is recyclen wel mogelijk. De plastic inlay kan na gebruik namelijk eenvoudig van het karton gescheiden worden. Hierdoor kunnen beide materialen apart gerecycled worden.”

Paragraph image

95% minder plastic

Naast de algehele vermindering van afval zet Huuskes met de nieuwe verpakking ook een grote stap in de reductie van het gebruik van plastic. "Wanneer we kijken naar het totale jaarverbruik van deze bakken voor salades en rauwkosten bij Huuskes, realiseren we met de nieuwe kartonnen bak een plasticreductie van 95%", vertelt Marcel. "Dat is een enorme besparing waar we best wel trots op zijn."

Ambachtelijke bereiding & flexibiliteit

Huuskes maakt haar rauwkosten en salades elke dag vers op bestelling. Dit gebeurt op de afdeling AGF. Hier werken Andre Letteboer, Manager versafdelingen, en Gerald Bouwmeester, Meewerkend voorman. Andre vertelt: “Het maken en mengen van rauwkosten en salades gebeurt op ambachtelijke wijze volgens eigen receptuur. Hierbij gebruiken we verse ingrediënten, om de natuurlijk smaak zoveel mogelijk te behouden. Veel van de ingrediënten, zoals gesneden groenten of sauzen maken we zelf. Op de rauwkost- en saladeafdeling worden deze ingrediënten gemengd. Bij grotere hoeveelheden gebeurt het mengen in een mengmachine, maar voor kleinere bestellingen wordt dit met de hand gedaan. Dit geeft ons de flexibiliteit om elke dag veel verschillende producten dagvers uit te leveren.”

Paragraph image

Leaflet salades & rauwkosten

Benieuwd naar een lijst van alle nieuwe salades en rauwkosten? 

In onze leaflet vind je een handig overzicht:

Bekijk de leaflet hier