NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Op weg naar duurzame verpakkingen

17-6-2022
Nieuws
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen
Bedrijfsrestaurants
Zorg aan huis

Al jaren houdt businessmanager innovatie en operatie Marcel Hofmeijer zich bezig met de verduurzaming van de verpakkingen van Huuskes. Met een duidelijke visie voor ogen zijn er de afgelopen jaren verschillende stappen ondernomen richting duurzame verpakkingsmaterialen. Om die stappen tastbaar te maken heeft Huuskes een verpakkingspaspoort op laten stellen. Een document waar de duurzaamheidsdoelen betreft de verpakkingen helder staan vermeld.

Duurzaamheidsdoelen

“Het streven van Huuskes is altijd 100% bio afbreekbaar plastic geweest. Huuskes levert aan de gezondheidszorg, daarom stellen wij zeer strenge eisen aan de materialen waarin onze producten worden verpakt. Momenteel is er nog geen 100% bio afbreekbaar plastic dat hieraan voldoet.” Daarom heeft Huuskes subdoelen gesteld, om stap voor stap dichter bij een duurzame verpakking te komen. “We focussen nu vooral op gewichtsreductie en het recyclebaar maken van de verpakkingen. Daarnaast willen we gerecycled kunststof inzetten voor onze verpakkingen”, aldus Marcel. Bij deze doelen staat de voedselveiligheid en kwaliteit van de voeding altijd centraal. 

Paragraph image

Nieuwe verpakkingen

In het najaar van 2022 start Huuskes met een pilot van haar nieuwe verpakkingen van kartonnage. Deze verpakkingen bestaan uit karton met een multilayer kunststof laagje. Marcel legt uit: “Hiermee verminderen we ons plastic afval met 95%. Het kunststof laagje kan van het karton worden verwijderd, waardoor het karton van deze verpakking is her te gebruiken. Met deze kartonnage verpakking zitten we in de pilotfase. We starten na de zomer op onze groente en salade afdeling met het beoordelen van de functionaliteit van deze verpakking." Met deze nieuwe verpakking is Huuskes voorloper in het zoeken naar alternatieven voor de plastic verpakkingen.

Paragraph image

RPET

Dat de kartonnage verpakkingen dit najaar bij onze groente en salade afdeling start, betekent niet dat Huuskes op de rest van de afdelingen stil staat. Met de samenwerking met haar toeleverancier van CPET maakt Huuskes de stap van CPET naar RPET; een kunststof met 30% gerecycled materiaal. In de fabriek wordt het verzamelde CPET gesorteerd, geschoond en geshredderd. Een deel hiervan wordt hergebruikt bij nieuwe verpakkingen. Doordat 30% in deze verpakkingen gerecycled plastic bevat heeft dit invloed op de kleur van de verpakking. Marcel: "Op dit moment zijn wij druk in gesprek met onze klanten over hun mening betreft het gebruik van RPET. Wanneer hun bestelde maaltijden niet meer in een witte verpakking komen, kan dit het aanzicht van de voeding veranderen. We verwachten echter niet dat deze geringe afwijking in kleur voor veel weerstand gaat zorgen. Net als wij hebben de organisaties duurzaamheidsdoelen. Met het gebruik van RPET dragen we samen bij aan deze doelen.” 

Samen maken we het verschil

Voor het verpakkingspaspoort zijn er ook interviews gehouden bij de klanten zelf. Voor Huuskes is het onmisbare informatie om te zien wat er gebeurt met de verpakkingen en waar deze naartoe gaat. “Voor ons stopt het niet bij de voordeur. We willen deze stappen samen met onze klanten zetten. We willen als het ware met ons product meereizen om duurzaamheid en het recyclen van de verpakkingen te stimuleren, ook buiten onze organisatie. Hiermee zijn we kartrekker voor zorgorganisaties en cateraars." sluit Marcel af.

Paragraph image

Verpakkingspaspoort

Huuskes heeft door een onafhankelijke partij, DiDutch, een verpakkingspaspoort op laten stellen. Met het verpakkingspaspoort heeft Huuskes een eerste nulmeting opgesteld. Hierin staat waar Huuskes nu staat en wat ze het aankomende jaar gaat doen. Huuskes zal elk jaar een verpakkingspaspoort op te laten stellen. "Zo kunnen we erg gericht onze stappen toetsen en herevalueren." Het doel om 100% afbreekbaar plastic te gebruiken staat niet in het verpakkingspaspoort. Marcel heeft hier een goede reden voor. “Wij laten elk jaar een verpakkingspaspoort opstellen, dit geeft ons inzichten in de op dat moment huidige situatie en geeft ons de kans gerichte doelen te stellen voor het aankomende jaar. De ontwikkelingen van 100% bio afbreekbaar plastic volgen we op de voet, maar zijn nog niet zo ver dat deze in onze doelen voor het aankomende jaar realistisch zijn om mee te nemen.” Marcel is daarentegen wel optimistisch over de ontwikkelingen op de markt. “Ik durf wel te zeggen dat over 5 jaar 100% bio afbreekbaar plastic bij Huuskes wordt toegepast.”

 

Benieuwd naar waar Huuskes nu staat in haar weg naar duurzame verpakkingen? Vraag het verpakkingspaspoort aan via jouw accountmanager.