NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Transparant, groen en toekomstgericht: duurzaam ondernemen volgens CSRD

11-3-2025
Nieuws
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen
Bedrijfsrestaurants

Onder invloed van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten bedrijven verplicht over duurzaamheid rapporteren. De grote en beursgenoteerde bedrijven zijn het eerst aan de beurt. In 2026 volgt het mkb.

Paragraph image

Het is niet ondenkbaar dat 2024 ooit de geschiedenisboeken ingaat als het jaar dat het begrip duurzaamheid voorgoed zijn vrijblijvendheid verloor. Niet zozeer door een overheid die het bedrijfsleven dwingt meer aan duurzaamheid te doen, maar door een richtlijn die ondernemingen een transparantieplicht oplegt. En transparantie leidt tot beeldvorming, zegt Duurzaamheidsmanager Anouk de Leer. “Stakeholders gaan iets vinden van je inspanningen, net als investeerders en de samenleving. Hierdoor ga je kritisch nadenken over de duurzaamheid van wat je doet, wat je inkoopt en wat je op de markt brengt. Het straalt uit naar de gehele keten, upstream en downstream.

 

De Leer is Duurzaamheidsmanager bij Huuskes en adviseert in de voorbereidingen op de CSRD. De nieuwe richtlijn dwingt ondernemingen kleur te bekennen, zegt ze. “De rapportageverplichting ligt er, daar kun je als bedrijf niets aan doen. Maar rapporteer je omdat het moet of omdat je beseft dat het nodig is dat er iets verandert? En pak je de kansen die zich voordoen?”

 

CSRD

In de CSRD komen drie verschillende gebieden aan bod: environment (milieu), social (sociaal), en governance (bestuur). Wat bedrijven en organisaties over deze gebieden moeten rapporteren, is uitgewerkt in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Die zorgt ervoor dat elk bedrijf op eenzelfde manier verslag doet. De CSRD heeft een brede reikwijdte; de duurzaamheidsrichtlijn gaat bijvoorbeeld over CO2-uitstoot, maar ook over de man-vrouwverdeling in de top, arbeidsvoorwaarden- en gezondheidspakketten binnen het personeelsbeleid en informatie over de relaties met leveranciers. Ook de impact op de (toeleverings)keten valt onder de CSRD.

Maak het tastbaar

Zelf opereert en adviseert ze vanuit de overtuiging dat bedrijven de CSRD niet als doel moeten zien, maar als middel. “Het gaat erom de richtlijn te gebruiken als instrument, om te laten zien wie en wat je bent als onderneming, waar je voor staat. Integraliteit is de crux. Voor elk onderwerp kijk je naar de impact van je organisatie, maar ook naar de mogelijke risico’s en kansen. Door de CSRD gaan bedrijfseconomisch en duurzaamheid voor het eerst écht samen. Het maakt duurzaamheid tastbaar en meetbaar. Het is niet langer iets wat je erbij doet. En jezelf klaarstomen voor de richtlijn is hard werken, maar het levert ook veel op. In elk geval een toekomstbestendig bedrijf.” Huuskes valt vanaf 2026 onder de CSRD-verplichting. “Voor ons was het ingewikkeld om de gevolgen van de richtlijn in kaart te krijgen”, vertelt directeur Gerben Hengeveld, ook aangeschoven bij het gesprek. “Maar we hebben het de afgelopen maanden mede dankzij Anouk scherp in beeld gekregen en zijn er steeds enthousiaster over geworden. We hebben als bedrijf voldoende omvang om impact te hebben en hebben dit omarmd. Zo kunnen we met het bedrijf een volgende stap laten maken én de keten beïnvloeden.”

Centraal platform

Een van de belangrijkste winstpunten tot nu toe is dat een centraal platform dat binnen Huuskes al bestond om duurzaamheidsinitiatieven te bespreken een nieuwe en serieuzere lading heeft gekregen. Meer dan in het verleden helpt het duurzaamheidsplatform bij het in kaart brengen van verdere verbeteringen, bovenop alle initiatieven die al bestonden. “Het is belangrijk dat binnen een onderneming alle neuzen dezelfde kant opstaan”, zegt De Leer. “Breed draagvlak is een absolute voorwaarde, juist omdat je een verandering binnen het bedrijf aanjaagt die een organisatie én winstgevend moet houden én duurzaam moet maken.”

 

Zij bracht aan de hand van een zogenoemde materialiteitsindex in kaart welke thema’s er voor Huuskes toe doen en kansrijk zijn. “En dan zie je dat dit bedrijf veel mogelijkheden heeft. Binnen de gemeenschappelijke duurzaamheidsdoelstellingen in de zorg speelt voeding een belangrijke rol. Het tegengaan van voedselverspilling en het verduurzamen van de voedselvoorziening gaat de sector aan, net als minder uitstoot of minder gebruik van dierlijke eiwitten in voeding. Klanten gaan hier vragen over stellen, waardoor Huuskes ook vragen gaat stellen aan de eigen leveranciers. Dat heeft impact. Als Huuskes maaltijden en processen verduurzaamt én klanten duidelijke informatie geeft over de duurzaamheid van producten, dan helpt dit zorg- en cateringpartners in hun zoektocht naar de verduurzaming van eten en drinken. Zo ontstaat in de keten een geheel nieuwe dynamiek.”

Paragraph image

Kleine stappen om het grote te bereiken

Het geeft nog maar eens aan dat de jaarlijkse rapportage niet is waarom het draait, zegt De Leer. “Het gaat om de verandering naar een duurzaam bedrijfsmodel, met integraliteit als uitgangspunt. Wie hier niet of onvoldoende in meegaat, heeft over vijf jaar een serieus probleem. Want de CSRD gaat over verantwoording afleggen naar twee kanten, upstream en downstream, over het afdwingen van duurzame keuzes bij leveranciers en het aantrekkelijker maken van duurzame keuzes voor klanten.” Hengeveld knikt instemmend. Het transformeren naar een CSRD-proof bedrijfsmodel is niet iets wat je er als bedrijf even bijdoet, heeft hij inmiddels geleerd. “Het gaat om wie en wat je bent als bedrijf, om de plek die je wilt innemen. We hebben een gemeenschappelijk doel vastgesteld. Draagvlak staat daarin centraal. De stappen maken we klein, om straks het grote te kunnen bereiken. Iedereen moet het gevoel hebben dat hij een bijdrage kan leveren. Het verhaal moet duidelijk zijn, óók om de klanten straks te kunnen meenemen op een aantrekkelijke manier.”