NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

WZH introduceert huiskamerbegeleiders

11-11-2018
Samenwerking
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants

Hoe kun je én het welzijn binnen de langdurige zorg bevorderen en zorgprofessionals ondersteunen? Een vraag waar WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) een unieke oplossing op heeft bedacht: een huiskamerbegeleider. Een nieuw gecreëerde functie die bewoners met dementie en de afdeling ondersteunt bij alledaagse activiteiten. Denk aan eten en drinken, lichte huishoudelijke taken en activiteiten met bewoners. Zodoende krijgen bewoners meer persoonlijke aandacht.

Paragraph image
Extra handen


In 2017 heeft het kabinet extra geld voor de verpleeghuiszorg beschikbaar gesteld. WZH heeft het budget besteed door 200 huiskamerbegeleiders aan te stellen. “De huiskamerbegeleiders worden niet ingezet om zorg te verlenen en zijn er ook niet in plaats van de zorgmedewerkers, maar zijn extra handen in de huiskamers”, benadrukt Leo Koster, adviseur Eten & Drinken bij WZH, die nauw betrokken is geweest bij het opstarten van het project. “De huiskamerbegeleiders ondersteunen bij activiteiten, houden de huiskamer netjes, bereiden de maaltijden en geven de bewoners extra persoonlijke aandacht. Van samen de krant lezen, een rondje wandelen tot het doen van spelletjes. We bekijken alles door de bril van onze bewoners. Het uitgangspunt van alles wat we doen, is de ervaren kwaliteit van leven van onze cliënten, ondanks hun fysieke en/of geestelijke beperkingen”, aldus Leo.

 

De komst van de huiskamerbegeleiders op de huiskamers maakt het mogelijk dat de zorgmedewerkers meer ruimte en tijd hebben voor het verlenen van zorg. Leo vertelt: “WZH wil vanaf deze zomer op elke huiskamer dagelijks 8 uur per dag een huiskamerbegeleider inzetten. We streven er naar dit in 2019 te verhogen naar 12 uur per dag. Op die manier denken we écht meer rust en aandacht te creëren op de afdeling. Tevens sluit dit perfect aan bij onze visie dat mensen willen leven met anderen in een omgeving waar ze zich prettig voelen, ongeacht hun lichamelijke en geestelijke gesteldheid.”

“Een mooi gedekte tafel, de geuren tijdens het kokkerellen en de presentatie van de maaltijden zijn allemaal factoren die de eetlust stimuleren en bevorderlijk zijn voor de smaaksensaties. Hier is met de komst van de huiskamerbegeleiders nu veel meer tijd voor.”
Leo Koster, Adviseur Eten & Drinken bij WZH
Paragraph image
Eten om niet te vergeten

 


De huiskamerbegeleiders kunnen een positieve bijdrage leveren aan eten en drinken binnen WZH. “Zeker als het gaat om de beleving rondom het maaltijdmoment”, vertelt Leo. “Een mooi gedekte tafel, de geuren tijdens het kokkerellen en de presentatie van de maaltijden zijn allemaal factoren die de eetlust stimuleren en bevorderlijk zijn voor de smaaksensaties. Hier is met de komst van de huiskamerbegeleiders nu veel meer tijd voor.”

 

Daarbij is er nu ook veel meer tijd om de bewoners die willen meehelpen met de voorbereiding van de maaltijd te ondersteunen. Leo vertelt: “Het gebeurt vaak dat bewoners, ook al zijn ze al jaren dementerend, bij het schillen van aardappels of het ruiken van soep of stoofvlees helemaal opleven. De mooiste herinneringen van vroeger komen naar boven. Dat is echt mooi om te zien.”

 

In samenwerking met Huuskes wil het WZH zowel de maaltijd, als de beleving er om heen, verder verbeteren. Rene Wijnstok, verkoopleider bij Huuskes vertelt: “Als Huuskes zijnde juichen we de inzet van huiskamerbegeleiders zoals WZH dat doet alleen maar toe. We zagen de afgelopen jaren in de zorg dat er door beperkte budgetten minder aandacht was voor eten en drinken. Dit komt de kwaliteit niet altijd ten goede. Maar kwalitatieve voeding wordt niet alleen goed gewaardeerd door de maaltijd zelf, maar ook de manier waarop deze bereid en gepresenteerd wordt. We zijn dus enorm blij met de stap die WZH heeft gezet.”

Paragraph image
Overweldigend succes

 


Om in aanmerking te komen voor de functie als huiskamerbegeleider bij het WZH is een opleiding of zorgachtergrond niet per se nodig. Er zijn wel vaardigheden belangrijk om de functie goed te kunnen vervullen: affiniteit hebben met ouderen, de Nederlandse taal goed beheersen en kunnen koken. Nadat de vacature online werd geplaatst, stroomden de aanmeldingen binnen: maar liefst 1200 kandidaten meldden zich bij de organisatie. “Dat is echt veel meer dan we hadden verwacht. Echt overweldigend!”, vertelt Leo enthousiast. Van WO opgeleiden die hun huidige functie te zwaar of niet meer leuk vonden tot mensen die een familielid hebben met dementie.”

 

Omdat het aantal aanmeldingen zo hoog was heeft zijn er informatiebijeenkomsten georganiseerd voor 1200 mensen, verspreid over een periode van een paar weken. Een aantal medewerkers van het WZH heeft hierbij een centrale presentatie gegeven over de inhoud van de functie. De sollicitanten konden nadien een vragenlijst konden invullen en hun motivatie toelichten. Aansluitend was er de mogelijkheid tot een speeddate. Voor de nieuw aangestelde huiskamerbegeleiders volgde een meeloopdag, om van beide kanten te bekijken of het bevalt. Daarna volgde een tweewekelijkse training met medewerking.

 

Tijdens deze training wordt onder andere aandacht besteed aan het ziektebeeld dementie, de link met voeding, het koken zelf en gastvrijheidsbeleving. Leo vertelt: “Elke kandidaat was zeer enthousiast en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Dat geeft veel voldoening.”

Extra aandacht voor voeding 


De eerste effecten van de aanwezigheid van de nieuwe huiskamerbegeleiders zijn langzaam merkbaar. “De zorgmedewerkers kunnen zich nog meer op hun zorgtaken richten dan voorheen. Onze cliënten voelen de nabijheid, de persoonlijke aandacht en de huiselijke sfeer in de huiskamers als positief. Er is nu meer aandacht voor het eten en drinken en voor de aankleding van de tafel. Dit stimuleert de bewoners om nog meer te genieten van de maaltijd.”