U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Coöperatie A59 en Huuskes: goede match door slim aanbesteden

3-6-2019
Samenwerking
Kleinschalige zorg

GGz Breburg, GGZ Oost-Brabant, GGZ Westelijk Noord-Brabant en Reinier van Arkel hebben in 2017, na een gezamenlijke tender, gekozen voor Huuskes als totaalleverancier voor het eten en drinken. De manier van werd gedaan volgens het Best Value Procurement principe (BVP).

“BVP biedt ruimte voor creatieve en innovatieve oplossingen.”
Bert van Moorsel, Inkoopadviseur FacZo

Middels deze methode werden op basis van de scope van de vier Brabantse GGZ-instellingen marktpartijen gevraagd een aanbieding te verzorgen. “Deze wijze van tenderen heeft gezorgd voor een goede invulling van de doelstellingen van de GGZ-organisaties”, aldus Bert van Moorsel, inkoopadviseur bij FacZo en mede-initiatiefnemer van de gebruikte inkoopmethodiek voor het nieuwe voedingsconcept.

Beste match als uitgangspunt

 

GGz Breburg, GGZ Oost Brabant, GGZ Westelijk Noord-Brabant en Reinier van Arkel werken sinds 2013 samen in de ‘Coöperatie A59’. Het doel van deze samenwerking is de kwaliteit te verbeteren en kosten te verminderen ten gunste van haar cliënten. De instellingen kiezen bewust voor een niet-vrijblijvende vorm van samenwerking, wat betekent dat op een aantal gekozen thema’s – waaronder facilitaire zaken en personeelsadministratie – gezamenlijke besluitvorming plaatsvindt. Zo ook voor een nieuw voedingsconcept.

 

Om te komen tot een juiste keuze is besloten om het traject op basis van Best Value Procurement (BVP) te organiseren. Bij deze inkoopmethodiek wordt gebruik gemaakt van de expertise van de aanbiedende partij in het kiezen van de beste oplossing voor de geformuleerde doelstellingen van de opdrachtgever. Bij BVP wordt het gebruikelijke principe om veel eisen te stellen losgelaten. De opdrachtgever omschrijft haar doelstellingen en de aanbiedende partij geeft aan wat, door haar bezien, de beste oplossing is. Hierbij is meetbaarheid van enorm belang. Alles wat de aanbieder beloofd moet met bewijsmateriaal als cijfers en data onderbouwd worden.

Bert vertelt: “BVP was in de zorgsector in Nederland een nog vrij onbekend begrip, maar biedt naar mijn idee meer ruimte voor creatieve en innovatieve oplossingen dan een ‘traditionele’ offerteaanvraag.” 

Het ideale bestelsysteem


De scope die is uitgevraagd betreft het totaalpakket van eten en drinken, inclusief dieetmaaltijden en slimme en efficiënte logistiek. Bert: “We hebben bij de verschillende instellingen geïnventariseerd hoe het eten en drinken daar georganiseerd is, vervolgens is een korte omschrijving van de doelstelling gemaakt en dit alles gepubliceerd via Negometrix, een veel gebruikte inkooptool. Daarnaast hebben we een publicatie gedaan op TenderNed het online marktplein van de Nederlandse overheid. “We hebben de tender bewust op deze wijze gepubliceerd, omdat we ons niet wilden beperken tot een aantal leveranciers die we al kenden, maar iedereen een kans wilden geven”, vertelt Bert.

A59
“Het is een zeer gebruiksvriendelijk en toegankelijk bestelsysteem en het helpt zowel cliënten als medewerkers gezonde en gevarieerde keuzes te maken.”
Bert van Moorsel, Bert van Moorsel FacZo

Van de 21 geïnteresseerde partijen hebben zeven een offerte ingediend, waarvan er vier geselecteerd zijn voor een interview. Het interview vormt namelijk een belangrijk onderdeel van het traject en wordt gehouden met de sleutelfunctionarissen van de aanbieders. De interviews werden beoordeeld door verschillende voedingsspecialisten van de vier GGZ-instellingen, van koks en diëtisten tot voedingsassistenten. “Al snel was iedereen enthousiast over Huuskes”, vertelt Bert. “Met name over de bestelapp Eten & Zo. Het is een zeer gebruiksvriendelijk en toegankelijk bestelsysteem en het helpt zowel cliënten als medewerkers gezonde en gevarieerde keuzes te maken. Bij de menu’s staan groene appeltjes die inzicht geven in de voedingswaardekwaliteit van de aangeboden maaltijden. Op deze manier kunnen we bestellers nog meer bewust maken van gezonde voeding. Tevens is Eten & Zo een goede oplossing voor het maximaliseren van cliëntparticipatie, een andere belangrijke doelstelling van de GGZ-instellingen. De maaltijden en boodschappen zijn voorzien van een afbeelding, waardoor het betrekken van cliënten bij het kiezen en bestellen van maaltijden en producten zeer eenvoudig is. Daarbij biedt de app recepten en kookfilmpjes, waardoor cliënten ook betrokken kunnen worden bij het bereiden van de warme maaltijd. En de budgettool zorgt ervoor dat medewerkers grip hebben op het budget. Kortom, Eten & Zo is het ideale bestelsysteem dat past bij de doelstellingen van de vier GGZ-instellingen.”

​Optimale invulling van eten en drinken


Nu bijna twee jaar later sinds de aanbesteding zijn bijna alle afdelingen over op het nieuwe voedingsconcept. Bert vertelt: “Het eten en drinken wordt beoordeeld als kwalitatief goed en Huuskes geeft met haar concepten een goede invulling aan de doelstellingen van de vier GGZ-instellingen. De samenwerking met Huuskes verloopt goed. Continu wordt er samen gekeken naar mogelijke verdere optimalisaties. De komende tijd wordt genomen om de puntjes op de “i” te zetten.”

Bert van Moorsel