U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Fruitvliegjes: hoe bestrijd je ze?

4-7-2019
Kennisbank
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen
Bedrijfsrestaurants
Zorg aan huis

Lekker dat warme weer, maar wat minder lekker zijn de fruitvliegjes in keuken. Ze vliegen rond de fruitschaal, op het aanrecht of in de vuilnisbak. Wij hebben een aantal handige huis-tuin-en-keukentips voor je om de overlast te beperken.

Wat zijn fruitvliegjes precies?


Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die zich heel snel voortplanten. Ze groeien binnen één week van eitje tot volwassen fruitvlieg. Dus voor je het weet, vliegen er heel veel vliegen in je keuken rond. Ze komen af op voornamelijk fruit dat begint te rotten of te gisten, maar ook op onderstaande producten:

 

 • Beschimmelde groenten
 • Lege wijnflessen of blikjes bier
 • Planten en kruiden waarvan blaadjes rot of dor zijn
 • Verwelkte bloemen
 • Bedorven voedsel in je vuilnisbak
 • Koffiedik in je koffiezetapparaat
 • Gebruikte koffiepads en theezakjes

 

Wist je dat een fruitvliegje zo’n 300 tot 900 eitjes legt als ze iets lekkers heeft gevonden? Deze eitjes komen al na één dag uit. Zo kan één overrijpe banaan al een ware fruitvliegenplaag veroorzaken. Gelukkig zijn er handige tips die er voor zorgen dat ze snel worden uitgeroeid en/of wegblijven.

 

Paragraph image
Tips

 

 1. Afwasmiddel met azijn
  Zet een glazen potje met azijn en een vloeibare zeep op de plek waar je het meeste last hebt van de fruitvliegjes en dek de bovenkant met vershoudfolie af. Prik vervolgens wat gaatjes in de folie, waardoor de vliegjes wel in het potje kunnen komen, maar er niet meer uitkomen.
   
 2. Sinaasappel met kruidnagel
  Een sinaasappel met kruidnagel werkt niet alleen om nare geurtjes uit huis te verwijderen, maar ook om fruitvliegjes te bestrijden. Snijd een sinaasappel doormidden en steek er wat kruidnagels in.
   
 3. Laagje rode wijn
  Zet een wijnfles met een klein bodempje rode wijn op het aanrecht en binnen no time zie je de eerste vliegjes er op af komen en vervolgens verdrinken.
   
 4. Kruidenplantje naast de fruitmand
  Fruitvliegjes houden niet van de geur van basilicum, salie of dille. Zet daarom een van deze kruidenplantjes in de buurt van de fruitmand.