NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Hightech tuinieren bij Innoforte

15-11-2019
Samenwerking
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants
Ziekenhuizen
Bedrijfsrestaurants

Verse munt in de thee, rozemarijn over de aardappeltjes, een krop verse sla…vanaf begin dit jaar kunnen bewoners van de locaties van Innoforte eigen bladgroenten en kruiden kweken en oogsten. De zorgorganisatie in het Gelderse Velp heeft als eerste zorgorganisatie in Nederland het Indoor Gardening Systeem van Vegger in gebruik genomen. “Een binnenmoestuin is niet alleen gezond en lekker, het draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving”, vertelt Marie-José de Dreu, manager Huisvesting en Gastvrij bij Innoforte. “Daarbij zijn we ervan overtuigd dat het de eetlust van bewoners stimuleert. We zijn heel trots en hopen dat de binnentuin een voorbeeldproject is voor andere verpleeg- en verzorghuizen.”

Paragraph image
Eten is beleving, Food is Care 

Innoforte is een ouderenzorgorganisatie met vier locaties in Velp: Oosterwolde, de Biesdel, het Lorentzhuis en ’t Jagthuis. Bij twee locaties, Oosterwolde en de Biesdel, worden de maaltijden geserveerd in het restaurant. In de kleinschalige woongroepen van het Lorentzhuis en ‘t Jachthuis wordt al jaren zelf gekookt, zowel met verse producten als producten die verwarmd moeten worden.

 

 

Sinds 1 januari 2019 wordt er gekookt met alleen maar verse producten en ingrediënten van Huuskes. "En met succes!" vertelt Marie-José enthousiast. “Eten is een beleving en een belangrijk moment van de dag voor onze bewoners. Wij willen dat iedere maaltijd een positieve beleving voor ze is. En doordat de bewoners zien en ruiken dat er wordt gekookt, krijgen ze meer zin om te eten en is de voedselinname beter. Ook het samen eten draagt hier aan bij; zien eten, doet eten. En waar bewoners kunnen, helpen ze mee met aardappels schillen of groenten schoonmaken. Net als thuis.”

 

Paragraph image
Boodschappen doen zoals thuis

 

De zorgmedewerkers van Innoforte krijgen bij het koken ondersteuning van Marcel Wopereis, vakdeskundige Voeding bij de Gelderse organisatie. Hij is van oorsprong kok en heeft tot 2003 in de grote keukens van de Gelderse zorgorganisatie gekookt. Marcel: “Ik maak medewerkers bewust van het belang van (gezonde) voeding en geef ze allerlei tips. Hoe kun je nu veilig koken? Welke belangrijke voedingsmiddelen mogen niet ontbreken in de maaltijden voor ouderen?”

 

Marcel schrijft elke maand een voedingsblog op intranet van Innoforte voor de medewerkers. De onderwerpen verschillen van een recept voor een roux voor het afbinden van gerechten tot het geven van kennis bij een product. “Ook Eten & Zo, de bestelapp van Huuskes, biedt veel ondersteuning”, vertelt Marcel. “Men kan boodschappen bestellen  net als thuis. Naast het bestellen van eten ondersteunt de app ook bij menuplanning, informatie over producten en handige receptenfilmpjes met tips.”

““Gezondheid, een groen binnenklimaat en sociale activiteiten komen samen.””
Marie-José de Dreu, manager Huisvesting en Gastvrij Innoforte
Paragraph image
Hightech tuinieren

Toen Marie-José per toeval de hightech binnenmoestuin ‘Vegger’ ontdekte, dacht ze: Ja, dit is echt iets voor Innoforte. “Naast dat verse kruiden en bladgroenten gezond en lekker zijn, draagt het bij aan een prettig woonklimaat. Het vergroent de locaties en de luchtkwaliteit wordt verbeterd: de lucht wordt schoner met meer beschikbare zuurstof. En ideaal: voor het verzorgen zijn geen groene vingers nodig. Het is een modulair systeem, voorzien van een slimme watervoorziening en automatische LED-verlichting. De verlichting is speciaal ontworpen voor plantengroei, zodat de planten de juiste hoeveelheid licht krijgen. De planten doen het in de winter dus net zo goed  als in de zomer.”

 


De sociale binnenmoestuin

De binnenmoestuin is ook voor het sociale aspect heel belangrijk. vertelt Marie-José. “Bewoners zoeken elkaar regelmatig op om een praatje te maken.” Marcel vult aan: “Ook kunnen ze de moestuin beleven met al hun zintuigen: ze kunnen voelen, proeven en ruiken aan de planten. Het samen knippen/plukken/oogsten van de bladgroente en kruiden is een meerwaarde voor dementerende ouderen. Het gevoel er bij te horen is zo waardevol!”

Paragraph image
Sturen op gastvrijheid

Naast dat de kwaliteit van de maaltijden hoog op de agenda staat, krijgt de ambiance rondom het maaltijdmoment en de gastvrijheidsbeleving eveneens veel aandacht bij Innoforte. Zowel in de woongroepen als in de restaurants van de woonzorglocaties. Zo worden de maaltijden geserveerd aan gedekte tafels, staat er een bloemetje op de tafel en wordt er gezorgd voor een gemoedelijke achtergrondmuziek. Marie-José: “De wijze van presenteren en een goede sfeer hebben invloed op het plezier dat bewoners beleven aan eten en drinken en daarmee ook op de eetlust.” 

 

Om de gastvrijheid van de medewerkers naar een hoger niveau te tillen hebben zij deelgenomen aan de fysieke trainingen van de Huuskes Academy. De afgelopen maanden zijn zij getraind in nieuwe kennis en vaardigheden omtrent gastvrijheid. Denk aan het ontvangen van gasten, diverse serveertechnieken en voedingsleer.