Een kijkje achter de schermen bij de afdeling convenience! Dé plek bij Huuskes waar alle convenience gerechten worden gebakken, gebraden en gekookt. Marcel Roolvink, Tom Kerkhof en Rob Kalsbeek zijn alle drie ooit als kok begonnen en doorgegroeid tot Chef Convenience. Het drietal is inmiddels al meer dan 20 jaar op de Huuskes werkvloer te vinden en zijn nog elke dag trots op wat ze samen met hun team presteren.

25.000 maaltijden per dag
Op de convenience afdeling worden per dag ruim 25.000 maaltijden geproduceerd. Een heleboel dus. “We zijn hier op de afdeling in totaal met zo’n 80 medewerkers (inclusief parttimers) en we blijven groeien”, vertelt Rob. “Deze afdeling is eigenlijk een enorme keuken en kun je opdelen in drie delen. Of te wel: parties. De vlees partie, sauzen partie en groenten partie. Per partie is er een chef op de vloer aanwezig.” Daarboven staan de drie mannen. Zij hebben de dagelijkse leiding en zorgen voor de aansturing van het team.

Partieplanning
Tom houdt zich vooral bezig met de personeelsplanning. “De meeste collega’s hebben wel hun voorkeuren voor een bepaalde partie, maar als iemand een keer wil wisselen is dat geen probleem. We werken altijd met verse groentes en daar zit veel gevoel bij. Voor deze functies heb je gewoon goed opgeleide mensen nodig omdat je precies moet weten wat je moet doen. Dat ik al zo lang samenwerk met Rob en Marcel zegt natuurlijk ook iets over hoe wij hier met elkaar omgaan. Het is net een huwelijk”, zegt hij lachend. “Geven en nemen.”
Trots op het team
Op de achtergrond is Rob veel bezig met het inplannen van afspraken en overleggen, houdt hij de cijfers goed in de gaten en voert hij controles uit. “Die controles voeren we uit omdat het natuurlijk mensenwerk blijft en mensen maken nu eenmaal fouten. Ondanks een foutje af en toe wil ik wel echt even aangeven hoe trots ik ben op dit team van loyale mensen. Een goede werksfeer is zo belangrijk. Ik geloof echt dat dit bijdraagt aan de kwaliteit van het complete pakket. Als we een nieuwe collega zoeken kijken we ook altijd heel goed of degene in het team gaat passen.”

Ambachtelijke productie
Marcel is nog wat meer op de werkvloer te vinden. “Iedere dag vraagt weer wat nieuws en dat maakt het afwisselend. Al die jaren terug deed je alles zelf. Van afwegen, koken tot sealen en afsluiten. Nu zijn alle facetten verdeeld en zijn de technieken veranderd. Er is veel geautomatiseerd, maar alles wordt nog steeds handmatig en ambachtelijk geproduceerd. Eerst worden in de weegkamer alle recepturen afgewogen, op karren gezet en dan gaat het vervolgens de productie in. Als de maaltijden klaar zijn worden ze uitgeschept in bakken. Tussen de maaltijden door maken we standaard alles schoon. Hygiëne is ontzettend belangrijk, zeker voor deze doelgroep.”
Van 500 gram tot 1000 kilo
“Er worden hier porties gekookt van 500 gram tot 1000 kilo en altijd met verse grondstoffen”, vertelt Rob. “Iedereen heeft z’n eigen productie opdrachten per dag omdat we alles op basis van bestelling maken. We werken niet met voorraden, alles is dagvers. In totaal koken we dagelijks zo’n 400 recepturen exclusief alle vleessoorten. De meest populaire gerechten zijn toch wel de aardappelpuree, rode kool, hachee, soepen en speklapjes."
Ook de oosterburen genieten
Bij deze afdeling maken ze niet alleen veel maaltijden voor Nederland, maar ook voor Duitsland. Deze zijn ontzettend anders dan de Nederlandse maaltijden. “Alleen voor Nederland hebben we al 2300 recepturen”, vertelt Tom. “Als je dan nog kijkt naar de gewichtsafwijkingen zijn het er zelfs 4600! Voor Duitsland zijn het 350 actieve recepturen. Met groot verschil in smaak. Je kunt de Duitse markt gewoon niet vergelijken met de Nederlandse. Ze hebben hier alleen al zes verschillende erwtensoepen en daarnaast veel maaltijden die we in Nederland helemaal niet kennen. Zoals bijvoorbeeld Königberger Klopse, dat zijn gepocheerde gehaktballetjes.”

Jezelf en anderen continu verbeteren
“Met een grote groep mensen elke dag zo’n prestatie neerzetten blijf ik prachtig vinden”, glundert Rob. “Het is heel mooi dat je je eigen kennis en kunnen nu over kunt brengen op iemand anders. Als zij er dan mee aan de slag gaan kun je jezelf weer even terugtrekken.” Marcel vult dit graag aan. “Dat is het mooie van Huuskes, de continue groei en jezelf iedere keer kunnen verbeteren. Dat je mensen om je heen beter kunt maken, daar haal je heel veel voldoening uit.”
Een familiebedrijf met heerlijke maaltijden
“Je merkt aan alles dat we een familiebedrijf zijn. De directeuren lopen nog steeds dagelijks rond, maken een praatje en je kunt alles altijd zeggen. En dat is knap met zoveel medewerkers, dat je dat nog steeds kunt behouden. Het is geweldig dat ons team als onderdeel van dit familiebedrijf ervoor zorgt dat 25.000 mensen iedere dag een lekkere maaltijd krijgen. Uiteindelijk is dat alles waar we het voor doen.”