Meer orders verwerken in minder tijd, met alle voordelen van dien. Dat is de flinke stap die Huuskes heeft gemaakt met het nieuwe en slimme orderpicksysteem voor koelversproducten. “We kunnen nu met hetzelfde aantal mensen meer orders verwerken’’, aldus Hugo Abbink, afdelingsmanager koelvers. “Het slimme systeem creëert meer rust op de werkvloer, waardoor we nog meer kwaliteit kunnen leveren.’’
Blijven groeien
De laatste jaren is Huuskes als totaalleverancier en producent van eten en drinken in de zorg enorm gegroeid. Om te kunnen blijven groeien zijn er al diverse noodzakelijke ontwikkelingen doorgevoerd. Zo is er in 2018 een compleet nieuw Logistiek Centrum geopend. “Door de logistiek te verhuizen hier naartoe kunnen we de productie van voedingscomponenten, maaltijden en andere producten op de oorspronkelijke locatie uitbreiden’’, vertelt Hugo. “Deze producten arriveren op het Logistiek Centrum in kratten, waar ze automatisch worden gesorteerd. Wij voegen daar koelverse producten zoals melk en yoghurt aan toe.’’
Als gevolg van de groei die Huuskes doormaakt, neemt ook het aantal orderregels voor de afdeling koelvers toe. “Het oude systeem kon het groeiende aantal orderregels niet meer aan. We moesten op zoek naar een oplossing”, vertelt Hugo. “We hadden kunnen kiezen voor meer medewerkers en nog meer materiaal, maar dat had alleen maar geleid tot drukte en problemen. In plaats daarvan hebben we gekozen voor een compleet nieuw orderpicksysteem. We kunnen nu meer werk verzetten met dezelfde personele bezetting. Zo kunnen we als totaalleverancier blijven groeien.’’

Meer snelheid, meer kwaliteit
Het nieuwe picksysteem kent een geavanceerd transportsysteem dat elke krat naar de juiste zone stuurt. In deze zones wordt gewerkt met ‘Pick to Light’, waarbij het bestelde artikel oplicht en het display de bestelde hoeveelheid toont. Op deze manier is het erg duidelijk wat medewerkers moeten doen en is de kans op fouten minimaal. Wanneer een medewerker de bestelde artikelen uit zijn zone heeft gepickt, stuurt het transportsysteem de krat door naar de volgende zone. “Zo lopen onze medewerkers niet meer zelf met karren vol kratten langs de stellingen en blijven zij in hun eigen zone staan, wat zorgt voor meer rust op de werkvloer. Zo werken we sneller en secuurder tegelijkertijd en kunnen we nog meer kwaliteit leveren’’ aldus Hugo.
Slim systeem
Ook is het systeem heel slim. Hugo vertelt: “Als in één zone al vijf kratten staan te wachten, slaat het systeem die zone over en wordt de krat naar een andere zone gestuurd. Op die manier kunnen we de werklast zo goed mogelijk per zone verdelen en creëren we rust op de werkvloer.’’
Ook beschikt het systeem over een slimme weegfunctie. Deze functie vergelijkt het geplande gewicht van de order met het daadwerkelijke gewicht van de krat. Bij grote verschillen geeft het systeem een melding en wordt de order handmatig gecontroleerd. “Hierdoor worden afwijkingen geconstateerd die vroeger niet werden opgemerkt’’, vertelt Hugo. “Dankzij het weegsysteem zijn de klachten hierover met 50% afgenomen. Zo is het systeem niet alleen slim, maar zorgt het ook nog eens voor een lage foutgevoeligheid.’’