NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Persoonsgerichte zorg bij De Amanshoeve

5-9-2023
Samenwerking
Kleinschalige zorg

Eten draait om veel meer dan alleen een maaltijd nuttigen. Het draait om samen zijn, gezelligheid en verhalen delen. Elke uitgave van ons magazine gaan we aan tafel bij een woongroep. Dit keer zijn we op bezoek bij De Amanshoeve in het Twentse Manderveen. Persoonsgerichte zorg staat hier hoog in het vaandel en zij vertellen graag hoe ze in dit de praktijk toepassen.

Paragraph image

Samen eten verbindt

De Amanshoeve heeft drie locaties waar mensen met dementie samenwonen in een kleinschalige woonomgeving. Manderveen is een van de drie locaties en prachtig gelegen op het platteland, tegenover een paardenmanege. Iedere bewoner heeft een eigen appartement dat is ingericht met eigen meubels en accessoires, waardoor ze zich al snel thuis voelen. Naast een eigen woonkamer zijn er gemeenschappelijke huiskamers. Eigenaren Jan en Marieke Aman en hun medewerkers hebben passie voor de zorg en stralen dat in alles uit.

Samen met de bewoners volgen ze het gewone, dagelijkse ritme. Bij de Amanshoeve is de maaltijd een belangrijk moment van de dag. Marieke vertelt: “Het is een moment om te genieten en vertrouwde geuren en smaken te ervaren. Daarom koken wij elke dag zelf en uitsluitend met verse ingrediënten. We bereiden het eten in de open keuken, zodat bewoners een praatje kunnen maken, kunnen meekijken en de geuren ruiken. Eten zien en ruiken heeft namelijk een positieve invloed op de eetlust. 

Een deel van onze bewoners helpt af en toe graag een handje mee met de voorbereiding. Boontjes doppen en het schillen van de aardappelen, dat zijn handelingen die onze bewoners vroeger zo vaak hebben gedaan, dat verleren ze nooit. Maar soms vinden de mensen het ook gewoon fijn om erbij te zitten en te kijken.”

Er wordt voornamelijk gekookt met producten die herkenbaar zijn en passen bij het seizoen. Ook besteden we aandacht aan wat bewoners niet of juist wel graag eten en zorgen we ervoor dat er voldoende variatie is. Al zijn vaste patronen wel belangrijk: zo beginnen we de week vaak met gekookte aardappelen, groenten en een lekker stukje vlees. Vrijdag is het visdag, kiezen we op zaterdag vaak voor een menggerecht zoals bami of pasta en op zondag genieten we van soep met brood of een patatje bijvoorbeeld.”

“Hoe meer we naar de beleving van onze bewoners kijken, hoe gelukkiger zij zijn en wij dus ook.”
Marieke Aman, Eigenaar De Amanshoeve
Paragraph image

Waarde creëren door persoonsgerichte zorg

Passende zorg en inspelen op de persoonlijke behoefte van de bewoner zijn belangrijke speerpunten bij de Amanshoeve. Marieke vertelt: “Onze missie is om kwalitatief goede zorg te verlenen zoals we die zelf ook zouden willen ontvangen. Als iemand solliciteert zeg ik ook altijd dat ze de bewoners moet behandelen net alsof het hun eigen vader of moeder is.”


Elke bewoner wordt bij de zorgorganisatie benaderd als individu, vanuit zijn persoonlijke verhaal en identiteit. Het doel hiervan is om het welbevinden en kwaliteit van leven van de bewoners te verhogen. “Iedere bewoner heeft een eigen dossier waarin belangrijke gebeurtenissen en overtuigingen uit het leven worden vastgelegd. Hierdoor kennen wij als zorgverleners het verhaal, de behoeften en wensen van de bewoner en kunnen we daar op inspelen. Hoe meer we naar de beleving van onze bewoners kijken, hoe gelukkiger zij zijn en wij als zorgverleners dus ook. Zo houdt ‘oons’ Rikie heel erg van mooie kleding en winkelen. We gaan dus regelmatig met haar lekker shoppen. Ze vindt het prachtig.”

Paragraph image

Ook Toon kan zijn hart ophalen op de Amanshoeve. “Meneer heeft altijd prijswinnende (post)duiven gehad. We hebben in Manderveen twee duiven aangeschaft, zodat Toon elke dag duiven om zich heen heeft en ze kan verzorgen.”