U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Smakelijk eten zonder zout

12-7-2019
Kennisbank
Kleinschalige zorg
Grootkeukens en zorgrestaurants

Koken zonder zout, het lijkt een uitdaging, maar is eigenlijk heel makkelijk. Wij geven je een aantal tips voor een lekkere ongezouten maaltijd.

Zout en natrium

Het lichaam heeft één tot drie gram zout nodig om de hoeveelheid vocht in het lichaam te regelen. Te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk, wat weer de kans op hart- en vaatziekten verhoogd. De aanbeveling van het Voedingscentrum ligt op zes gram per dag (dit is ongeveer een flinke theelepel). Zout is dan ook de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Algemeen wordt aangenomen dat wanneer het gaat over de gezondheidseffecten van zout, het vrijwel altijd gaat over de effecten van het natrium. Natrium is een mineraal dat onderdeel is van zout; één gram zout bevat 400 milligram natrium.

Paragraph image

Kruiden & specerijen

Als je geen zout mag of minder zout wil eten, kan het fijn zijn om op een andere manier kleur, geur en smaak aan het eten toe te voegen. Je kunt dit onder andere met kruiden en specerijen doen.

 
Wat is het verschil?

De begrippen worden vaak samen door elkaar gebruikt, maar er zit wel duidelijk een verschil in. Eén van de verschillen is het klimaat waarin ze groeien. Kruiden groeien in een gematigd klimaat en specerijen voornamelijk in een tropisch/subtropisch klimaat. Daarbij bestaat kruiden uit stengels of bladeren van planten met een groene kleur, terwijl specerijen ook uit wortels, peulen of zaden bestaan.

 

Kruiden

Voorbeeld van kruiden zijn: tijm, bieslook, peterselie, basilicum, koriander, dille, rozemarijn en oregano. De kruiden zijn zowel vers, gedroogd als uit de diepvries verkrijgbaar. Kruiden met harde bladeren zoals laurier, tijm, salie en rozemarijn hebben een langere tijd nodig om hun smaak af te geven. Deze kruiden kun het beste aan het begin van het kookproces toegevoegd worden. Het tegenovergestelde geldt voor kruiden met zachte bladeren zoals basilicum, bieslook, peterselie, dille, koriander en dragon. Dit zijn kruidsoorten die snel smaak toevoegen aan het gerecht en kunnen daarom het beste aan het einde van het kookproces toegevoegd worden. Kook bijvoorbeeld gedroogde laurier mee met de aardappels, dit geeft veel meer smaak aan de aardappels.

 

Specerijen

Voorbeelden van specerijen: kaneel, kruidnagel, peper, nootmuskaat, paprikapoeder, maanzaad en folie. Specerijen worden zelden vers gebruikt.

 
Paragraph image

Alternatieve smaakmakers

Naast kruiden en specerijen zijn er nog andere smaakmakers die je aan een gerecht kunt toevoegen om de smaak te beïnvloeden. Enkele voorbeelden zijn ui, knoflook, citroensap- en schil, gember (tevens ontstekingsremmend!), verschillende soorten azijn, waaronder witte- en rode wijnazijn, balsamicoazijn en sherryazijn.