NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Champi(gn)ons

Bij champignonkweker Van Doremaele in Velddriel is het altijd herfst. Want alleen dan groeien zijn champignons het best! Maar hoe worden ze gekweekt en wat doet Huuskes er mee?

 

 

Echte passie

De champignons zoals wij die kennen groeien niet in het wild, maar worden gekweekt door professionals. Een groot deel van onze witte champignons komen van champignonkwekerij van Doremaele, gelegen in het Gelderse dorp Velddriel. Hier wordt met uiterste precisie champignons geweekt. “Wil je champignons telen, dan moet je een kunstmatige, herfstachtige omgeving creëren. Alleen met een optimale conditionering van de omgeving, de juiste voedingsbodem én passie voor het product wordt het kweken van champignons een succes”, vertelt eigenaar Marc van Doremaele.
 

Marc van Doremaele besloot in 1999 om een eigen champignonkwekerij te starten in Velddriel, een gebied waar de paddenstoelenteelt in hoge concentratie aanwezig is. Na verschillende uitbreidingen en innovaties is het bedrijf uitgegroeid tot een modern teeltbedrijf waar verse champignons gekweekt worden op een oppervlakte van 6.000 m2. 

 

Het proces

Champignons zijn de vruchtlichamen van schimmels en worden gekweekt op een gefermenteerd mengsel van onder andere paardenmest, kippenmest en stro. De grondstoffen, die allemaal van natuurlijke stromen afkomstig zijn, doorlopen een pasteurisatieproces waardoor er een volledig homogeen product ontstaat. Aan de compost worden gekookte graan of roggekorrels toegevoegd die overgroeid zijn met de champignonschimmel. Tijdens het vullen van de kweekruimtes wordt de compost afgedekt met een laag vochtige aarde.

De kweekruimtes, ook wel cellen genoemd, zijn helemaal geconditioneerd. Er wordt geprobeerd om het klimaat van een zachte herfst na te bootsen. De voedingsbodem wordt goed vochtig gehouden zodat de champignon optimaal groeit. 

“De eerste oogst wordt ook wel ‘eerste vlucht’ genoemd.”
Marc van Doremaele, Eigenaar Champignonkwekerij Van Doremaele

In de cellen wordt het klimaat van een zachte herfst nagebootst. Op die manier is de witte champignon het jaar rond beschikbaar. De voedingsbodem wordt goed vochtig gehouden zodat de champignon optimaal groeit. Na circa drie weken kunnen de champignons van de eerste oogst worden geplukt. Dit wordt ook wel de ‘eerste vlucht’ genoemd. Het plukken moet voorzichtig gebeuren om beschadigingen te voorkomen. De champignons worden met een draaiende beweging van het bed afgehaald. Het voetje wordt eraf gesneden en de champignon wordt in een bakje gelegd. 

In het blauwe bakje

De champignons worden zorgvuldig met de hand geoogst en in de juiste verpakking gelegd. Vaak in het bekende 'blauwe bakje'. En dat is eerlijk gezegd alleen maar voor het oog, de champignons lijken daardoor witter. Het is niet dat ze langer vers blijven, maar telers doen dit eigenlijk alleen omdat het er mooi uit ziet en ze lekker herkenbaar zijn. 

Zodra ze 'geplukt' zijn, gaan ze zo snel mogelijk naar een koelcel waar het tussen 2 en 4°C is, dit is een soort winterstand. De champignons zijn klaar om getransporteerd te worden en naar Huuskes te gaan.

In de saus, soep, stoof ...

Huuskes heeft verschillende soorten champignons in het assortiment. Van witte champignons en kastanjechampignons tot oesterzammen en de shii-take. 

De witte champignons zijn bij Huuskes los en in z’n geheel te koop, maar ook in plakjes of kwarten verkrijgbaar. Op de versafdeling worden ze gesneden.

Een deel van de champignons gaat ook naar de keuken van Huuskes, waar ze worden verwerkt in diverse gerechten zoals champignonsoep, goulash en verschillende vleesproducten. De variatie met champignons is eindeloos.

Kijk in onze Fresh Herfst voor nog meer champignon inspiratie. 

Klik hier om de Fresh Herfst 2020 te lezen!