NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Prei uit De Heurne

Bij Huuskes verwerken we 40.000 kilo prei per jaar. Graag laten we zien waar we deze groente vandaan halen en hoe wij prei verwerken in onze gerechten.

 

Bij de boer


Een deel van onze prei komt van Smits Groentekwekerij in het Gelderse De Heurne, gespecialiseerd in het kweken en bewerken van verschillende groenten, waaronder boerenkool, spitskool en asperges. De laatste 15 jaar is de hoofdteelt prei en wordt het hele jaar door geteeld op circa 60 hectare grond. We maken kennis met Gert Smits, eigenaar van Groentekwekerij Smits. In zijn tienerjaren begon hij al op een stukje land van zijn vader groenten te telen. Met de koeien en varkens van zijn vader had hij niet zoveel, maar het groenten verbouwen paste hem goed. Dit was het begin van een succesvolle groentekwekerij.

 

 

 

 

Zomerprei en winterprei

 

Van oudsher is prei een typische herfst- en wintergroente, maar door gespreide planting van verschillende rassen en een zeer goede koeltechniek kan er het hele jaar door verse prei van goede kwaliteit worden geleverd. Gert vertelt: “We planten prei van begin maart tot half augustus. De eerste zomerprei wordt begin juni geoogst. Daarna volgt de oogst van herfstprei, winterprei en in het voorjaar de late winterprei.”

 

Na het oogsten wordt de prei gewassen, gesneden, gesorteerd en verpakt. Klaar om naar Huuskes te gaan!

“We planten prei van begin maart tot half augustus. De eerste zomerprei wordt begin juni geoogst. Daarna volgt de oogst van herfstprei, winterprei en in het voorjaar de late winterprei.”
Gert Smits van Groentekwekerij Smits
Een kijkje in de keuken bij Huuskes

Op de versafdeling van Huuskes wordt de prei handmatig verwerkt in verschillende verse salades en rauwkosten. Tevens levert de versafdeling aan interne afdelingen, waaronder de eigen keuken van Huuskes waar convenience maaltijden worden bereidt. De koks in de keuken maken verschillende gerechten met prei zoals heerlijke roerbakmixen en prei à la crème.