NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Andijvie uit het Limburgse Leunen

Bij Huuskes verwerken we circa 75.000 kilo andijvie per jaar. Graag laten we zien waar deze groente vandaan komt en hoe wij de andijvie verwerken in de meest gezonde en lekkere gerechten.

 

Na een prachtige rit langs uitgestrekte weilanden ontmoeten we Kevin, medewerker van Van Osch Groenteproducties in het Limburgse Leunen. Een deel van onze andijvie komt hiervandaan. 
Onderweg naar het andijvieperceel steekt Kevin meteen enthousiast van wal: “Andijvie is een echte alleskunner. Rauw, gewokt, gekookt of lekker door een stamppot. Mijn favoriet? De stamppot andijvie natuurlijk!”

 

 

 

Geen negen-tot-vijf baan

 

De eerste plantjes gaan medio maart de grond in. Op het vroegst kunnen deze dan in mei geoogst worden. Gedurende het seizoen wordt er telkens weer nieuwe groente geplant, zodat kunnen blijven oogsten. De planten groeien goed op een vochthoudende en voedzame bodem. Binnen circa 7 weken is de andijvie mooi vol en groen. Tot ongeveer eind oktober kan er geoogst worden. Kevin: “Daarbij zijn we wel volledig afhankelijk van het weer. Slecht of te warm weer kan de volledige oogst in gevaar brengen. We houden het weer dus altijd nauwlettend in de gaten. Als er slecht weer aankomt en het is de dagen ervoor mooi, maken we extra lange dagen. Bepaald geen negen tot vijf baan dus.”

“De andijvie wordt nog handmatig geoogst. Zo kan Van Osch Groenteproducties de kwaliteit van de bladgroente het beste waarborgen.”
Kevin, medewerker bij Van Osch Groenteproducties
Andijvie bij Huuskes

 

Eenmaal bij Huuskes wordt de groene bladgroente op de versafdeling voorgesneden en grondig in ijswater gewassen. De koks in de keuken van Huuskes maken er vervolgens verschillende gerechten van, zoals stamppot andijvie en andijvie a la crème.