NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Fruit plukken in de Betuwe

Bij Huuskes verwerken we wel 13.000 kilo appels en peren. Graag laten we zien waar dit heerlijke fruit vandaan komt en hoe wij dit verwerken in de meest gezonde en lekkere gerechten.

 

 

In de genen


Fruitteler Kees van Ossenbruggen komt uit een familie waar het telen van appels en peren al generaties lang in de genen zit. Sinds de introductie van de Elstar in 1975 hebben zij deze appelbomen op het bedrijf staan. Opa Kees van Ossenbruggen had een gemengd bedrijf met vee en fruit (peren, appels en kersen). Vader Kees van Ossenbruggen heeft het destijds overgenomen. Nu runt zoon, ook Kees genaamd, het bedrijf samen met zijn broer.

Eigen appelboomgaard


Van Ossenbruggen Fruit is gevestigd in de Betuwe, hét fruitteeltgebied van Nederland. Het bedrijf heeft diverse percelen waar appel- en perenbomen van verschillende leeftijden op staan.

 

Van Ossenbruggen is de Elstar appel gaan telen omdat het een mooie appel is: geelgroen met een felrode blos en stevig van structuur. De smaak is zoet én zuur tegelijk en – belangrijk – hij blijft lang lekker.

Paragraph image
Plukken

In de maanden september en oktober zijn de appels en peren rijp en worden ze geplukt. Dit gebeurt volledig handmatig. “Appels en peren zijn kwetsbaar, daarom worden ze met de hand geplukt”, vertelt Kees. “Daarbij moeten we voelen of de appel of peer de juiste rijp- en hardheid heeft. We checken ze echt stuk voor stuk. Of we ook proeven? Ja hoor, al zien we na zo veel jaar ervaring in één oogopslag of de appels en peren goed zijn.”  Na de pluk worden de appels en peren verpakt en gekoeld.

 
Appeltjes in saus


Nadat de appels en peren gesorteerd en verpakt gaan ze naar de groothandel en vanuit daar naar Huuskes. Op de versafdeling van Huuskes wordt het fruit verwerkt in verse salades en rauwkosten. Tevens levert de versafdeling aan interne afdelingen, waaronder de eigen keuken van Huuskes waar convenience maaltijden worden bereidt. De koks in de keuken maken verschillende gerechten met appels, waaronder appeltjes is saus.