NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Het witte goud uit Noord-Brabant

Het voorjaar is pas begonnen als de asperges er weer zijn. Ze worden de koningin onder de groenten genoemd of ook wel het witte goud. En ze zijn extra bijzonder omdat ze maar een korte periode per jaar verkrijgbaar zijn. Maar als het dan het seizoen is, kan iedereen er van genieten. Het grootste gedeelte van onze asperges komt van Aspergebedrijf Gebroeders Leijser B.V. in Someren in Noord-Brabant.

 

 

Met veel aandacht halen ze bij Aspergebedrijf Gebroeders Leijser B.V. de mooiste asperges uit de grond. De verschillende aspergevelden bevinden zich in het dorpje Budel, maar de asperges worden gewassen, op maat gesneden en op kwaliteit gesorteerd in Someren, het dorpje verderop.  Tevens hebben de gebroeders een aspergebedrijf in Polen. Eén broer werkt in Someren en de andere broer in Polen.

De eerste asperges

De aspergeplant is een meerjarige plant. Na het aanplanten duurt het circa één jaar totdat de plant goed genoeg is om te oogsten. “Na een jaar kan er circa drie weken worden geoogst, na twee jaar circa vijf weken en pas in het derde jaar is de aspergeplant volledig in productie”, vertelt Mat Leijser. “Maar al duurt het aspergeseizoen van april tot 24 juni, de werkzaamheden rond de teelt gaan het hele jaar door.”

Het telen van asperges is een mooi proces, wat begint bij zaadveredelaars. Zij kweken aspergezaadjes op die vervolgens door plantvermeerderaars worden uitgezaaid om uit te groeien tot aspergeplanten. Deze planten gaan vervolgens naar het aspergebedrijf Leijser, die de planten poten in aspergebedden afgedekt met folie. Deze folie zorgt er voor dat de planten niet verkleuren. En door het gebrek aan zonlicht krijgt de asperge zijn witte kleur.

“Na een jaar kan er circa drie weken worden geoogst, na twee jaar circa vijf weken en pas in het derde jaar is de aspergeplant volledig in productie.”
Mat Leijser van aspergebedrijf Gebroeders Leijser B.V.
Kraakvers van het land


Het traditionele oogstseizoen van asperges is van begin april tot 24 juni. Als er een kopje zichtbaar is of als er een barstje in de grond zit, heeft de asperge de juiste lengte om te oogsten. Dit gebeurt volledig handmatig.

Verse asperges zijn te herkennen aan het piepende geluid dat je hoort wanneer je twee of meerdere asperges langs elkaar wrijft. Tevens zijn verse en goede asperges kaarsrecht en spierwit.

Na het oogsten gaan de asperges richting Someren.

Wassen en schillen

 

Om verkleuring en uitdroging te voorkomen, worden de geoogste asperges direct in koud water gelegd. Na circa zes uur worden de asperges gewassen, op maat gesneden en op kwaliteit gesorteerd. Het sorteren gebeurt eerst met de hand, maar voor het echte sorteerwerk zijn geen handen meer nodig. “Camera’s, laser en computers doen dat werk. Onze aspergeverwerkingslijn is het nieuwste van het nieuwste”, vertelt Mat trots. De asperges worden ze beoordeeld op vorm, dikte en kleur en krijgen zo hun klasse mee.”

 

Op 24 juni stopt het aspergeseizoen en dus ook het oogsten. De asperge groeit na het oogstseizoen door tot een plant met loof. In de herfst wordt dit loof geel en sterft het af. 

Asperges bij Huuskes


Huuskes heeft een uitgebreid assortiment met asperges en aspergegerechten. Zo zijn er zowel geschilde als ongeschilde asperges verkrijgbaar. Tevens hebben we heerlijke gerechten als aspergesoep – zowel helder als gebonden -, aspergesalades, rouleau van varkenshaas en kipdijrol gevuld met asperges. Eet smakelijk!