NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

In de Gelderse kassen

Bij Huuskes verwerken we circa 15.000 kilo rode paprika’s per jaar. Graag laten we zien waar deze groente vandaan komt en hoe wij de rode paprika verwerken in de meest gezonde en lekkere gerechten.

 

 

Op bezoek bij de rode paprikaleverancier 


Op een warme zomerochtend rijden we naar Est, waar we kennismaken met een van onze rode paprikaleveranciers. Na een prachtige rit langs uitgestrekte weilanden en lange rijen kassen ontmoeten we Nieki van der Burg, mede-eigenaar van paprikakwekerij Van der Burg. Sinds een paar jaar levert dit bedrijf rode paprika’s aan Huuskes.

 

In de Gelderse kassen


Terwijl Nieki ons meeneemt naar de kassen, waar de paprikaplanten groeien, vertelt hij hoe het allemaal is begonnen. Als kind liep Nieki al spelend tussen de paprika’s in de kassen van zijn ouders. In 2000 nam hij samen met zijn broer Sovinus het bedrijf over, dat inmiddels is gegroeid tot een oppervlakte van 11.6 hectare. Jaarlijks worden er 350.000 planten geplant en produceren ze circa 18 miljoen paprika’s per jaar.
De rode paprika is een mooi product én heel gezond. De vrucht bevat veel vezels en vitamine C, wat bevorderlijk is voor een gezonde weerstand. Iedere dag een paprika, daar leven we lang bij!”

In Nederland worden paprika’s alleen in kassen verbouwd. Hier kan een stabiel klimaat gecreëerd worden. “Rode paprika’s houden van milde warmte, ongeveer 25 graden”, vertelt Nieki. En die warmte voelen we als we door de kas lopen. Door het zachtgele licht en de aangename warmte is het alsof we heel even op vakantie zijn.

“Wist je dat aan één plant wel 60 paprika’s kunnen groeien?”
Nieki van der Burg, mede-eigenaar van paprikakwekerij Van der Burg
Handmatig gesneden

 

De teelt begint als medio eind november de jonge paprikaplantjes van de plantenkweker bij ons binnenkomen en worden geplant. De plant heeft drie weken de tijd nodig om zich te ontwikkelen tot een volwaardige plant. Na acht tot negen weken hebben de bloemetjes zich ontwikkeld tot vruchten. Als in maart de paprika’s bijna rood van kleur zijn, worden ze van de plant gesneden. Dit gebeurt volledig handmatig en gaat door tot eind oktober.

Paprikakwekerij Van der Burg maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische gewasbescherming. Zo zetten wij hommels uit om de knoppen van de planten voller te krijgen voor de bestuiving.”

Hoog, hoger, hoogst


Opvallend zijn de duizenden touwtjes aan de planten. Nieki vertelt: ”Tijdens het groeiproces worden er touwtjes aan het plafond van de kas bevestigd en knopen we iedere plant aan drie touwtjes vast. Deze techniek zorgt ervoor dat de paprikaplant in de juiste richting groeit. Een paprikaplant kan wel vier meter worden, dus we moeten de touwtjes steeds aandraaien. En wist je dat aan één plant wel 60 paprika’s kunnen groeien?”

Paprika’s bij Huuskes


Nadat de rode paprika’s gesorteerd en verpakt zijn, gaan ze naar de groothandel en vanuit daar naar Huuskes.

 

Op de versafdeling van Huuskes wordt de groente gesneden in verschillende maten en verwerkt in verse salades en rauwkosten. “Er is voor ieder wat wils”, vertelt vakspecialist Armand Ordelman. “We verwerken circa 15.000 paprika’s op jaarbasis.”

 

Tevens levert de versafdeling – zowel gesneden als hele rode paprika’s – aan interne afdelingen, waaronder de eigen keuken van Huuskes waar convenience maaltijden worden bereidt. De koks in de keuken maken verschillende gerechten met rode paprika, waaronder roerbakmixen en gevulde paprika.