NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Hollandse aardbeien uit de polder

Een deel van onze aardbeien komt bij Kwekerij Verhage in Luttelgeest (Noordoostpolder) vandaan, waar ze sinds 1990 onder het label Polderkoninkjes aardbeien telen. Eigenaar Chris Verhage vertelt: “We kweken met één van de meest geteelde rassen, Elsanta, een stevig aardbeiras met een lange houdbaarheid en een sterk aardbeiaroma.”

 

 

Telen onder glas


Om zoveel mogelijk lekkere en kwalitatief hoogwaardige aardbeien te krijgen, zorgt Chris Verhage er voor dat de aardbeien het goed naar hun zin hebben. Ze groeien het best bij een temperatuur niet hoger dan 22 graden. Wordt het warmer, dan gaan automatisch de ramen van de kas open. Op het dak van de kas zit een sensor die meet hoe sterk de zon schijnt. En hoe sterker de zon schijnt, hoe meer water de planten nodig hebben. Water krijgen ze door een druppelsysteem.

 

 

Paragraph image
Van planten tot plukken

 

Na ongeveer drie à vier weken staan de aardbeienplanten in bloei. Dit is de tijd om bijen en hommels in te zetten voor de bestuiving van de bloemen. De trossen waar eerst bloemen en later na de bestuiving aardbeien aan groeien, groeien recht omhoog uit de plant. Om de aardbeien goed te kunnen oogsten, moeten de trossen uit het gewas naar voren worden gehaald. De tros rust op het trosband en zo kunnen de aardbeien na zes weken, wanneer ze mooi rood en rijp zijn, geplukt worden. Een aardbeienplant heeft gemiddeld twee trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner.

 

Nadat de aardbeien zijn geplukt, gaan ze naar de groothandel en vanuit daar naar Huuskes.