NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

De boeren van de zee

Volgens het aloude kinderliedje is de mosselman afkomstig uit Scheveningen, maar onze mosselman komt toch echt uit het Zeeuwse Yerseke. Dit vissersdorp aan de Oosterschelde staat bekend om de enige mosselveiling ter wereld en  mosselen die er dagelijks vers worden gevangen en verwerkt. Omdat wij het belangrijk vinden om te weten waar onze producten vandaan komen brachten wij een bezoek aan onze mosselleverancier in Yerseke, om de vangst mee te maken op een echte mosselkotter.  
 


 

 

Al rijdend over de Havendijk van Yerseke komt de geur van zeelucht je al tegemoet. Met de Oosterschelde op steenworp afstand is dit de plek waar iedereen geniet van Zeeuwse delicatessen, zoals oesters en mosselen. We zijn te gast bij Aqua-Triton Mossel, een prachtig familiebedrijf en een van de grootste mosselverwerkers van Europa. We worden hartelijk ontvangen door Alex van Houte, sales manager bij Aqua-Triton Mossel.

 

Paragraph image

Boerenakkers onder water

We varen mee met mosselschipper Adrie en visser Peter, die ook wel als de ‘boeren van de zee’ worden gezien. “Wij kweken mosselen op onze eigen ‘boerenakkers’ onder water, ofwel verwaterpercelen”, vertelt Adrie. “Het ene perceel is geschikt voor het mosselzaad of juist voor ‘halfwasmosselen’ en de andere weer voor de consumptiemosselen. Wij brengen onze mosselen groot door ze van het ene gebied naar het andere gebied te brengen.”

 

 

 

Zodra de mosselen ongeveer 1,5 jaar oud zijn, worden ze naar de meer beschutte percelen gebracht waar ze kunnen uitgroeien tot consumptiemosselen.

 

De percelen worden afgezet met stokken in het water voor de herkenbaarheid, zodat elke visser in Zeeland weet welke gebieden van wie zijn.

 

Bodemschat van de Oosterschelde

Op het moment dat de mosselen nodig zijn, worden ze van de verwaterpercelen opgevist. “De mosselen worden pas gevangen en verpakt als ze een bestelling van de klant binnen hebben. Hierdoor hebben we altijd dagverse mosselen”, vertelt Alex. “Mosselen worden niet gevangen wanneer de mosselen zich voortplanten, dat is van half april tot begin juni.”

Na een half uurtje varen komen we aan bij de verwaterpercelen van Aqua-Triton Mossel. Met een kopje koffie in onze ene hand en een Zeeuwse bolus in de andere hand kijken we toe hoe visser Peter de mosselkorren – speciale visnetten – uitgegooid. Alex licht toe: “Deze netten worden over de bodem van de Oosterschelde getrokken om de mosselen van de bodem te scheppen.”
 

Nog meer verwateren

De geviste mosselen blijven in speciale containers aan boord en worden in een verwaterbassins geplaatst. Hier worden ze continu gespoeld met vers Oosterscheldewater, het zogenaamde verwateren. Dit gebeurt om de mosselen tot rust te laten komen en eventueel zand kwijt te raken, wat bij het opvissen van het verwaterperceel in de schelp terecht is gekomen. 

 

 

Paragraph image

Mosselen verwerken

Met de boot weer aangekomen in de fabriek start het verwerkingsproces. Hier verbazen we ons over de hoeveelheid (hand)werk die hier bij komt kijken. Alex vertelt: “Allereerst worden de mosselen van elkaar gehaald (onttrost), de bysusdraden worden verwijderd (ontbaard) en de pokken eraf gehaald (ontpokt). Hierna vallen de mosselen zachtjes op de lopende band, waar ze handmatig worden gecontroleerd. De kapotte exemplaren worden verwijderd, maar ook zeesterren en krabbetjes worden eruit gehaald.”

Hierna worden de mosselen machinaal door sorteermachines gesorteerd op grootte. Na het sorteren gaan de mosselen door een koelbak, waar ze nogmaals handmatig worden ‘nagelezen’ (gecontroleerd). Vervolgens worden ze direct verpakt en gaan ze naar de groothandel. Vanuit daar gaan de mosselen naar Huuskes. Je koopt bij Huuskes zowel verse als gekookte mosselen.