NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Kolen uit het noorden

Rode kool is één van de populairste koolsoorten in onze maaltijden en salades. Graag vertellen we je meer over waar onze rode kool vandaan komt en hoe wij deze groente verwerken in de meest gezonde en lekkere gerechten.

 

 

Al 100 jaar kool

Al bijna 100 jaar bestaat het bedrijf dat Jaap Kruijer uit Kraggenburg sinds 1986 met trots runt. Zijn opa is in 1925 begonnen met het telen van kool en aardappelen. Na jaren ook fruit te hebben geteeld, is sinds de jaren ‘90 voor Jaap het hoofdproduct rode kool. 

Jaap en zijn vrouw beschikken over vijf hectare grond waarop witte, rode en spitskolen worden verbouwd. “De spitskool is een klein experimentje van mezelf. Als ze goed groeien, gaan we meer grond inzetten voor deze koolsoort.” De grond waarop de kolen worden verbouwd is vruchtbare kleigrond. Hij heeft naar eigen zeggen een geheim voor deze vruchtbare grond. “Ik laat de buitenste bladeren van de kool altijd gewoon op het land liggen. De bladeren fungeren dan als natuurlijke mest voor mijn grond.” 

“We verbouwen drie verschillende maten rode kool. De grootste kolen zijn voor Huuskes, omdat ze heel geschikt zijn om veel kilo's van de snijden. Ook heb ik ook nog een tussenmaat kool, welke naar de supermarkt gaat. Af en toe zitten er soms kleine kooltjes tussen. Dan heeft een andere kool alle voeding uit de grond weggekaapt en kan dit kleintje niet uitgroeien tot een verkoopbare kool. Deze kleintjes zijn voor de voedselbank, zo gaat er geen enkele kool verloren."

 

“Kool is enorm gezond. Er zitten stofjes in die goed zijn voor onze gezondheid. Daarom mag van mij iedereen het hele jaar wel genieten van kool.”
Jaap Kruyer
Voor de vorst van het land

Kool is oorspronkelijk een seizoensproduct. In de winter wordt er op veel verschillende manieren van kool genoten. “We beginnen met het planten van de koolplantjes in mei en dan groeit de kool in zes maanden uit tot grote kolen” vertelt Jaap. “De kolen moeten voor de vorst van het land zijn en dat is soms hard doorwerken. Het oogsten van de vijf hectare kolen is handwerk en moet zorgvuldig gebeuren om beschadigingen aan de kolen te voorkomen. Wanneer de kolen geoogst zijn kunnen ze het hele jaar gekoeld bewaard worden. Daardoor kunnen we het hele jaar door kool leveren.” 

Na het oogsten gaan de kolen richting Greens & Salads, waar ze in verschillende formaten worden gesneden. Een wat fijner formaat voor de rauwkostsalades van Huuskes en wat grover gesneden voor de warme maaltijden. Het voordeel van de samenwerking met Greens & Salads is dat er twee keer per dag een bestelling geplaatste kan worden en de rode kool vervolgens snel en vers bij Huuskes kan leveren.

 

 

Paragraph image
In de keuken van Huuskes

De rode kool wordt op de AGF-afdeling verwerkt in rauwkost en salades. In deze salades zorgt de kool naast een mooie kleur ook voor een heerlijke knapperige bite. In de keuken wordt de rode kool onder andere gebruikt voor een van de meest populaire maaltijdcomponenten van Huuskes: rode kool met appel.

 

PlanetProof

Sinds een aantal jaar is het bedrijf ook in bezit van het PlanetProof keurmerk, een onafhankelijk keurmerk dat laat zien dat voedings- en sierteeltproducten duurzamer zijn geproduceerd. Ook blijft Jaap investeren in de toekomst: “Het plan is om aankomend jaar een nieuwe schuur met koeling te bouwen.”