NL LOGIN Arrow right
U gebruikt een verouderde browser. Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox om uw ervaring te verbeteren.

Het andere witte goud

Tikkeltje bitter, maar erg lekker. Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Een deel van onze witlof komt van Kwekerij Vahl in IJsselmuiden. Dit familiebedrijf teelt in de winter witlof op water. In de zomer telen ze andere groenten in de volle grond, welke vervolgens worden verkocht in de boerderijwinkel die op het bedrijf gevestigd is. De witlof gaat grotendeels naar groothandels. 
 

 
Alle lof

De naam van witlof komt van de witte bladeren van de plant, het witte loof. Na de ontdekking van witlof duurde het niet lang voor de witte stronkjes in verschillende groentekramen op de markt verkrijgbaar waren. Boeren specialiseerden zich hoe langer hoe meer in de teelt van de witte kroppen en verdienden er na verloop van tijd flink hun brood mee. Zo kreeg witlof ook wel de bijnaam ‘het witte goud’. (bron: boerentrots.be)
 

In het donker 

Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, als je het boven de grond laat groeien, komt er licht bij en wordt het andijvie. Doordat ze in het donker staan en er geen zonlicht bijkomt blijven de bladeren wit. (bron: tuinen.nl)

 

Met de voetjes in het water

Na het rooien worden de witlofwortels op een lopende band gelegd, welke vervolgens worden gerangschikt in speciale witloftrekbakken. De witlof wordt in het donker in deze bakken gezet. De bakken gaan hierna naar de donkere opkweekcellen. 
 

De kleine worteltjes die uit de witlof groeien, staan in het water. In het water zitten voedingsstoffen voor de witlof. Iedere dag controleert de teler of de witlof goed groeit en goed van kwaliteit is. Ook dit gebeurt in het donker. De wortels worden met veel zorg opgekweekt tot een eersteklas witlof.

De witlofwortels worden gerangschikt in speciale witloftrekbakken
De bakken gaan hierna naar de donkere opkweekcel
De wortels worden met veel zorg opgekweekt tot een eersteklas witlof

Stralend wit kleed

Al na 21 dagen heeft de witlof haar stralende witte kleed gekregen, dat is snel! Door de snelle oogst en een ruimte die overal opgebouwd kan worden, kun je het hele jaar witlof uit Nederland eten. 

Witlof bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C, en is daarnaast ook rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora. De mineralen die in witlof zitten zorgen voor een goede vochtafdrijving. De groente bevat  bijna geen calorieën, en is dus geschikt voor iedereen. Om de witlof van z'n bittere smaak af te helpen wordt er wel vaak suiker bij de bereiding toegevoegd, dit kan ook een natuurlijke suiker zijn, zoals een appelstroop of honing. 

 

 

Witlof bij Huuskes

Ook bij Huuskes wordt dit 'witte goud' veel gebruikt. In salades, rauwkost, maar natuurlijk ook traditioneel gekookt met een ham-kaasje sausje. Witlof is bij Huuskes in z'n geheel, maar ook fijngesneden verkrijgbaar. Deze groente is rauw en gekookt te eten, een lekker veelzijdige Hollandse groente. 

 

Wil je weten waar zijn familielid, de andijvie, vandaan komt? 

Klik hier voor het bezoek bij onze Andijvieteler!